Un oncolog român se dedică dezvoltării serviciilor de tratare a cancerului în Franţa

Spitalul din Armentieres (regiunea Nord-Pas-de-Calais) beneficiază din luna noiembrie de serviciile unui oncolog român, Theodor Ban, în vârstă de 61 de ani, stabilit în Franţa din 1991.
(photos.com)
Epoch Times România
30.01.2012

Spitalul din Armentieres (regiunea Nord-Pas-de-Calais) beneficiază din luna noiembrie de serviciile unui oncolog român, Theodor Ban, în vârstă de 61 de ani, stabilit în Franţa din 1991. El vorbeşte, într-un interviu pentru ziarul La Voix du Nord, despre principalele repere ale parcursului său profesional.

S-a născut într-o familie modestă de ţărani din Transilvania, în apropiere de frontiera cu Ungaria. La vârsta de 12 ani a început să înveţe franceza, iar la 15 ani citea deja romane în franceză. Astăzi, el vorbeşte francez, engleza, olandeza, rusa, spaniola şi româna. 'Mi-am dorit să devin doctor de la vârsta de 6 ani, când am avut nişte probleme pulmonare şi o asistentă îmi făcea injecţii şi mă durea rău. Atunci, mi-am promis că într-o zi o să-i fac şi eu injecţii ca s-o doară', îşi aminteşte doctorul râzând.

A urmat facultatea de medicină de la Bucureşti. La început, a ales chirurgia, dar din al treilea an s-a orientat spre oncologie, care era atunci o specialitate nouă. După absolvirea facultăţii, a profesat întâi ca medic generalist şi apoi ca oncolog. 'A fost greu, deoarece atunci, în România, se aplica principiul asistenţei medicale pentru toţi, dar doar în teorie, pentru că în practică nu era aşa. De exemplu, medicamentele erau raţionalizate. Eu eram singurul oncolog într-un judeţ cu 500.000 de locuitori şi erau foarte puţine produse pentru chimioterapie', îşi aminteşte doctorul.

După căderea regimului comunist, în 1989, Theodor Ban pleacă în Franţa, mai întâi la spitalul din Strasbourg, apoi în aproape toate centrele oncologice din ţară. Continuă să studieze şi urmează cursuri interuniversitare complementare în cancerologie şi carcinologie clinică, la Institutul G.-Roussy din Paris. Devine membru al European Association For The Cancer Research. Scrie două lucrări de referinţă despre cancerologie, folosite în facultăţile din România. A încercat să deschidă un centru de tratare a cancerului în România, dar a renunţat în final din cauza obstacolelor puse de autorităţi. După ce a profesat la Colmar (estul Franţei), în Olanda, la Boulogne-sur-Mer (regiunea Nord-Pas de Calais) şi la Limoges, Theodor Ban a ajuns la Armentieres, la cererea directorului Pierre Pamart. 'Am venit aici ca să dezvoltăm mijloacele de tratare a cancerului. Pierre Pamart şi cu mine avem aceeaşi viziune. Oamenii de aici au nevoie de un serviciu de proximitate', declară medicul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor