Epoch Times România

Un nou studiu privind prevalenţa hipertensiunii arteriale

Epoch Times România
15.09.2011

Asociaţia Română de Hipertensiune (ARH), sub patronajului Ministerului Sănătăţii (MS), a iniţiat un nou studiu epidemiologic SEPHAR (Studiu de Prevalenţă a Hipertensiunii Arteriale şi evaluare a riscului cardiovascular în România), a anunţat, miercuri, în conferinţă de presă, preşedintele asociaţiei, prof.dr. Maria Dorobanţu.

Studiul se va desfăşura în perioada 15 octombrie 2011-15 martie 2012 şi va include un număr reprezentativ de subiecţi adulţi pentru populaţia ţării aproximativ 2000, a precizat prof.dr. Maria Dorobanţu.

Ea a adăugat că în cadrul studiului se va evalua prevalenţa factorilor de risc cardiovascular în populaţia adultă a României şi tendinţa evolutivă a acestora de la vechiul studiu şi până în 2012.

Prof.dr.Maria Dorobanţu a evidenţiat, cu acest prilej, că se va putea analiza controlul valorilor tensionale şi complianţa la tratament a bolnavilor comparativ cu primul studiu din 2005.

Prof.dr Maria a explicat că studiul este aleatoriu şi se vor trimite 4.000 de scrisori la cetăţeni în toată ţara din aceştia vor fi incluşi în studiu aproximativ 2000. Persoanele incluse posibil vor fi vizitate de un medic de familie care le va pune unele întrebări şi le va măsura tensiunea şi li se vor recolta sânge şi urină pentru efectuarea gratuită a unor analize de tipul glicemie, colesterol, creatinină, hemoglobină şi hemoglobină glicolizată, albumină în urină.

Persoanele care vor fi la adresa lor nu au trecut numele pe scrisoare deoarece acesta nu este cunoscut pentru că se cunoaşte doar vârsta, adresa şi sexul, plicul purtând adresa MS şi al Asociaţiei Române de Hipertensiune.

"Am inclus în efectuarea acestui studiu epidemiologic şi medicii de familie care au un rol important. Prima dată studiul va începe în Moldova şi apoi în celelalte şapte regiuni ale ţării. Studiul este făcut după acelaşi protocol cu Polonia şi va fi făcut şi de Slovenia pentru comparaţie, populaţia inclusă în studiu având vârste între 18 şi 80 de ani" a detaliat prof.dr Maria Dorobanţu.

Aceasta a menţionat că primul studiu SEPHAR, efectuat în 2005, arăta că, din totalul populaţiei cercetate, numai 14% dintre subiecţi nu au prezentat niciun factor de risc cardiovascular.

Prevalenţa hipertensiunii arteriale la nivel naţional a fost de 40,1%, procent comparabil cu prevalenţa hipertensiunii arteriale în Europa.

În 2005 patru din zece adulţi sufereau de hipertensiune arterială şi foarte important mai mult de jumătate dintre ei nu se ştiau hipertensivi.

Am inclus în efectuarea acestui studiu epidemiologic şi medicii de familie care au un rol important. Prima dată studiul va începe în Moldova şi apoi în celelalte şapte regiuni ale ţării. Studiul este făcut după acelaşi protocol cu Polonia şi va fi făcut şi de Slovenia pentru comparaţie, populaţia inclusă în studiu având vârste între 18 şi 80 de ani.

O proporţie importantă dintre pacienţii nou diagnosticaţi în hipertensiune în 2005 au fost tineri sub 40 de ani.

Studiul de atunci a mai evidenţiat că 39% dintre pacienţii hipertensivi se tratau şi un procent foarte mic 7,8% erau bine controlaţi cu valorile ale tensiunii de 14 cu 9.

Prezent la lansarea celui de-al doilea studiu, secretarul de stat în MS, dr.Cristian Irimie, a reliefat importanţa studiului menţionând că rezultatele acestuia vor constitui punctul de plecare la dezvoltarea unor programe naţionale pentru prevenţie primară a bolilor cardiovasculare în România.

Dr.Cristian Irimie a subliniat că populaţia adultă din România este supusă unui mare risc de boli cardiovasculare deoarece hipertensiunea arterială, una dintre cele mai frecvente afecţiuni, este în sine un factor de risc major în apariţia evenimentelor cardiovasculare.

Din perspectiva politicilor de sănătate guvernamentale este foarte importantă cunoaşterea prevalenţei factorilor de risc, dependenţi de stilul de viaţă şi tendinţa evolutivă a prevalenţei acestor factori de risc în populaţia generală, ceea ce ar permite evaluarea beneficiului diferitelor strategii de prevalenţă cardiovasculară, a subliniat secretarul de stat.

Dr.Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a atras atenţia că hipertensiunea este un factor important de risc cardiovascular care, asociată cu alţi factori de risc, poate duce la infarct, accident vascular cerebral, demenţă cerebrală.

Acest studiu va permite o evaluarea exactă a riscului cardiovascular şi urmare a lui se pot lua măsurile în consecinţă, un rol important în acest sens prevenind medicii de familie, a subliniat Rodica Tănăsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor