Un nou studiu leagă travaliul indus de riscul pentru autism
Conform unui nou studiu, în cazul femeilor care suferă un travaliu indus sau accelerat în timpul naşterii copilului ar putea creşte riscul ca bebeluşul lor să sufere de autism. Riscul ar putea fi chiar mai ridicat dacă bebeluşul e băiat.
“Anterior, travaliul indus sau accelerat a fost sugerat că un factor contributor la dezvoltarea autismului”, a susţinut liderul studiului, Simon G. Gregory, profesor universitar de medicină şi genetică medicală la Universitatea Duke, Carolina de Nord, SUA. “Totuşi, aceste studii au produs rezultate conflictuale şi s-au bazat pe un număr relativ mic de subiecţi. Studiul nostru este cel mai mare de acest tip şi analizează asocierea dintre autism şi travaliul indus sau accelerat.”
Cercetătorii de Universitatea din Michigan şi Universitatea Duke au analizat datele înregistrate pentru toate naşterile din Carolina de Nord pe o perioadă de 8 ani şi au potrivit 625.042 de naşteri cu datele corespondente înregistrate de şcolile publice, ceea ce a indicat dacă copiii fuseseră diagnosticaţi cu autism.
Aproximativ 1,3% dintre băieţi şi 0,4% dintre fete au avut diagnosticuri de autism. Atât la băieţi cât şi la fete, procentajul mamelor care au avut travaliu indus sau accelerat a fost mai mare în cazul copiilor cu autism comparativ cu cel al copiilor care nu au avut autism.
Autismul este o incapacitate de dezvoltare care poate cauza dificultăţi sociale, de comunicare şi comportamentale. Autismul afectează aproximativ 1 din 88 de copii în SUA. În Europa există aproximativ 3,3 milioane de copii suferinzi de autism.
Gregory a spus că riscul crescut şi asociat cu travaliul indus este similar cu alţi factori de risc cunoscuţi pentru autism, incluzând situaţia în care o mamă este în vârstă sau copilul este născut înainte de perioada de gestaţie de 34 de săptămâni.
S-a arătat că travaliul indus – contracţii stimulate înainte de declanşarea travaliului spontan – ar putea preveni anumite complicaţii, incluzând naşterea unui copil decedat.
“Descoperirile acestui studiu trebuie să fie echilibrate cu faptul că există beneficii clare asociate cu inducerea şi accelerarea travaliului”, a spus co-autorul studiului Chad A. Grotegut, profesor asistent de obstetrică/ginecologie la Facultatea de Medicină a Universităţii Duke. “Travaliul indus, în special pentru femeile cu anumite condiţii medicale precum diabet şi presiune mare a sângelui, a redus în mod remarcabil riscul naşterii unui copil decedat.”
Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că studiul “nu dovedeşte cauza şi efectul” şi că rezultatele fac apel pentru o studiere suplimentară a relaţiei din travaliul indus şi autism.
De exemplu, cercetătorii au observat că unele informaţii ce ar fi putut ajuta analizelor lor nu au fost disponibile, incluzând date detaliate privind diagnosticurile de autism pentru copii. Nu a fost disponibilă nicio informaţie despre severitatea autismului, şi niciun fel de date disponibile pentru copiii diagnosticaţi cu autism ce nu au mers la şcoli publice.
De asemenea, cercetătorii nu au avut acces la datele medicale complete ale mamelor şi copiilor, care ar fi putut furniza informaţii detaliate asupra sarcinii, travaliului şi naşterii.
“Comunitatea ştiinţifică a căutat mult timp factorii contributori la ratele tot mai mari de autism”, a spus Marie Lynn Miranda, autor senior al acestui studii şi profesoară la Universitatea din Michigan. “Studiul oferă dovezi preliminare ale asocierii dintre autism şi travaliul indus/accelerat, în special în rândul băieţilor.”
Descoperirile au fost publicate în revista medicală JAMA Pediatrics.