Un nou acord de încetare a focului anunţat în estul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Poroşenko a declarat că ţara sa a fost de acord cu propunerea privind armistiţiul anunţat de rebelii separatişti pro-ruşi. În ciuda unui acord de pace semnat în 2015, războiul din Donbas a continuat să afecteze Ucraina.
Tancuri ale forţelor militare ucrainene în apropiere de satul Crymske din regiunea Lugansk, 5 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.09.2016

Conflictul separatist din estul Ucrainei va beneficia de o nouă încercare de încheire a unui armistiţiu, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. Acesta a adăugat că trupele guvernamentale vor respecta un acord de încetare a focului propus de rebelii separatişti pro-ruşi la începutul acestei săptămâni.

Noul acord intră în vigoare joi şi va dura cel puţin o săptămână.

Germania s-a numărat printre primele puteri străine care a lăudat decizia. Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat: “Suntem fericiţi şi mulţumiţi că preşedintele Poroşenko a fost de acord să susţină încetarea ostilităţilor”. Oficialul german a adăugat că Fondul Monetar Internaţional îşi va exprima dorinţa de a susţine Ucraina dacă ţara respectă acordul.

Deşi un acord oficial de pace a fost semnat în februarie 2015 în capitala belarusă Minsk, violenţele sporadice au continuat între separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale ucrainene. În timp ce ambele părţi au respectat în mare parte prevederile acordului – precum retragerea armamentului greu de pe linia frontului – războiul din regiunea estică ucraineană Donbas a intrat în rândul multor alte conflicte teritoriale post-sovietice care sunt îngheţate şi fără o soluţie reală.

Conflictul din estul Ucrainei, care a luat cel puţin 9.500 de vieţi de la izbucnirea sa în aprilie 2014, a fost declanşat după ce fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici a fost alungat de la conducere de proteste stradale masive din Kiev. Tulburările au fost amplificate de decizia Rusiei de a ocupa şi anexa peninsula ucraineană Crimeea, lucru care a dus în cele din urmă la un război total.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor