Un medic legendar al medicinei traditionale chineze
In zilele noastre este tot mai clar faptul ca medicina chineza este cu mult mai mult decat o simpla colectie de retete si metode de tratament, transmise in compendiile sale cu medicina moderna. Medicina traditionala chineza pare a fi mai degraba un mod de viata.
Aceasta atitudine fata de viata si aceasta mentalitate apartinand Chinei antice sunt foarte greu de perceput, ca sa nu mai vorbim de readucerea lor la viata. Un mic ajutor pe acest drum il gasim in traditiile mostenite despre doctorii legendari din medicina chineza. Unul dintre acestia este Bian Que.
Se spune ca atunci cand vizita un pacient, Bian Que putea vedea cauza fundamentala a bolii.
Cand a mers in Imperiul Qi, Regele Huan l-a tratat ca pe un oaspete. Bian Que i-a facut o vizita regelui si i-a spus: "Ai o boala la nivelul muschilor. Daca nu este tratata, va intra in adancime”.
Dar regele i-a raspuns: "Nu sunt bolnav”. Bian Que si-a luat ramas bun de la el.
Dupa cinci zile l-a vizitat din nou pe Regele Huan, spunandu-i: "Ai o boala in sange. Daca nu o tratam, va intra mai in adancime”.
Dar regele raspunse: "Nu sunt bolnav”. Bian Que a plecat si de aceasta data.
Dupa alte cinci zile Bian Que l-a vizitat din nou pe rege, spunandu-i: "Aveti o boala in stomac si in intestine. Daca nu este tratata, va intra si mai mult in profunzime”. Regele nu a raspuns nimic si Bian Que l-a parasit din nou.
Dupa alte cinci zile Bian Que a vrut sa-l viziteze din nou pe rege, dar cand l-a zarit de la distanta, a preferat sa plece. Un servitor al regelui l-a intrebat de ce pleaca. La care Bian Que i-a raspuns: "Cand boala era in muschi, putea fi tratata cu medicamente; cand a trecut in sange, putea fi tratata cu acupunctura. Ajunsa in stomac si in intestine, licoarea medicinala inca o mai putea trata. Dar odata intrata in maduva oaselor, nici macar zeii care tin in mana destinele vietii si mortii nu o mai pot trata. Acum boala regelui Huan a ajuns in maduva oaselor, prin urmare nu o mai pot trata” .
Dupa alte cinci zile, regele a inceput sa aiba dureri si a trimis dupa Bian Que, dar acesta plecase deja. In cele din urma regele a murit.
Chiar si astazi, doctorii in medicina chineza, care invata scoala canalelor de energie, urmeaza metodele lui Bian Que. Principala sa opera, "Cele 81 de Simptome Clasice ale Imparatului Galben”, poate fi considerata o piatra de temelie in medicina chineza, care a exercitat o influenta importanta asupra dezvoltarii stiintei medicale chineze.