Italia: Trei români au recurs la o formă de protest extremă faţă de neprimirea salariilor pe cinci luni

(photos.com)

De mai bine de trei săptămâni, trei români din Italia au ales o cale extremă de protest faţă de angajatorul lor, societatea 'Centro Ovini Corvaro', care nu i-a mai plătit de cinci luni. Ei s-au legat cu lanţuri şi s-au poziţionat în faţa fostului lor loc de muncă. Cei trei români au fost angajaţi cu acte în regulă, aparent, numai că pe contractele lor de muncă scria 'operaio agricolo', adică, muncitor agricol sau cioban. Numai că, aşa cum a declarat unul dintre ei miercuri pentru site-ului www.emigrantul.eu, această meserie nu au practicat-o niciodată de când au fost angajaţi, ei muncind ca zidari pe un şantier, aproape de şoseaua de centură a Romei.

Acolo există mai multe structuri care iniţial aveau alta destinaţie, dar actualul proprietar, patronul firmei angajatoare a românilor, a decis să le transforme în internate pentru refugiaţii politici şi de război. Mai multe persoane, majoritatea provenind din ţări cu probleme de război, precum Libia sau Siria, toate refugiate, sunt practic protejate de statul italian şi cazate, prin convenţie, în structurile puse la punct de societatea Centro Ovini Corvaro.

'Aici nu este nicio oaie, unde am lucrat eu. Aici am făcut două blocuri', a declarat unul dintre muncitori, pe nume Marius Gongea. 'În cinci luni de zile am primit 1.500 de euro, aceasta când am început protestul. Avem contract de ciobani, ca să nu plătească casa edile, ca să nu plătească multe', a adăugat el. 'Nouă să ne dea salariile şi nu mai trecem pe aici niciodată', a asigurat bărbatul.

Ca urmare a unei decizii a Inspectoratului Teritorial de Muncă din Roma, şantierul a fost închis, iar cei trei români plus un angajat arab, folosit ca paznic şi căruia patronul i-a spus că nu-l cunoaşte, au fost trimişi să îşi facă vizitele medicale şi protecţia muncii. Odată făcute vizita medicală şi protecţia muncii, angajatorul i-a trimis acasă pe motiv că nu se putea lucra, că şantierul era închis şi că, oricum, urmau să îşi primească banii. Între timp, acesta a adus o altă echipă de egipteni care, ascunşi de vegetaţia din jur, a continuat lucrările. Timpul a trecut şi, din ianuarie 2014, cei trei au reuşit să primească doar o mică tranşă din bani, celelalte patru luni şi jumătate de salarii nefiindu-le recunoscute.

Miercuri, protestul lor s-a sfârşit după ce unuia dintre ei, care avea probleme de inimă, i s-a făcut rău şi a fost transportat cu salvarea la un spital din Roma. Au venit şi carabinierii, care i-au invitat pe români să părăsească zona pentru că nu aveau 'autorizaţie de protest'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe