Un cod Flame a fost găsit în virusul Stuxnet, susţine un expert
alte articole
O firmă importantă de securitate informatică a legat o parte din codul software din virusul puternic Flame de arma cibernetică Stuxnet, despre care se crede că ar fi fost folosită de Statele Unite şi Israel pentru a ataca programul nuclear al Iranului, potrivit unui raport Reuters.
Eugene Kaspersky, directorul executiv al Kaspersky Lab cu sediul la Moscova, care a descoperit Flame luna trecută, a declarat luni la Reuters Global Media and Technology Summit că cercetătorii săi au constatat de atunci că o parte din codul programului Flame este aproape identic cu codul găsit într-o versiune din 2009 a Stuxnet.
Noul studiu ar putea susţine părerea multor experţi în securitate că Stuxnet a făcut parte dintr-un program cibernetic masiv condus de SUA şi care încă este activ în Orientul Mijlociu şi în alte părţi ale lumii.
Flame este cel mai complex program de calculator de spionaj descoperit vreodată şi părea să vizeze guvernul şi alte birouri din Iran, Israel, teritoriile palestiniene şi Sudan. El are capacitatea de a fura sau modifica documente electronice. Flame are de 20 de ori mai mult cod decât Stuxnet şi s-a folosit de actualizările automate ale Microsoft pentru a se instala.
Deşi Kaspersky nu a indicat cine crede că ar fi construit Flame, organizaţiile de ştiri, inclusiv Reuters şi The New York Times, au raportat că SUA şi Israelul au fost în spatele Stuxnet - care a fost descoperit în 2010, după ce a avariat centrifugele folosite de o instalaţie pentru îmbogăţirea uraniului din Natanz, Iran.
Flame este un virus de calculator extrem de sofisticat, care se poate deghiza în software obişnuit. Acesta a fost dezvoltat cu cel puţin cinci ani în urmă şi poate asculta conversaţiile efectuate pe computerele infectate şi fura date.
Experţii în securitate au suspectat legături între Flame, Stuxnet şi Duqu – un alt software rău intenţionat ce a fost descoperit anul trecut – dar Kaspersky Lab este primul care a relevat că a găsit dovezi în acest sens.