Un cercel excepţional din aur a fost descoperit în Israel

Se poate ca bijuteriile din aur şi argint, ascunse în interiorul unui vas ceramic excavat la Tel Megiddo în Israel, să fi fost lăsate acolo în timpul retragerii egiptene sau de către persoane influenţate de egipteni.
Cercel de aur descoperit în Israel (Universitatea Tel Aviv)
Belinda McCallum
31.05.2012

Se poate ca bijuteriile din aur şi argint, ascunse în interiorul unui vas ceramic excavat la Tel Megiddo în Israel, să fi fost lăsate acolo în timpul retragerii egiptene sau de către persoane influenţate de egipteni.

De un interes special este un cercel de aur pe care sunt reprezentate ibexe (capre sălbatice) tri-dimensionale şi pe care cercetătorii îl descriu într-un comunicat de presă ca fiind "fără precedent".

Tel Megiddo este un sit arheologic cu mai multe straturi din Valea Jezreel, în nordul Israelului. Acesta a fost un centru important în cultura canaanită până în jurul anului 1000 î.Hr. şi apoi în cultura israelită, în următoarele două secole. Multiplele straturi din cadrul sitului, care acoperă această perioadă de timp, au fost datate cu carbon.

"O astfel de secvenţă de date cu radiocarbon nu există nicăieri altundeva în regiune", a declarat co-directorul echipei de excavare, Israel Finkelstein, de la Universitatea din Tel Aviv (UTA), într-un comunicat.

Bijuteriile a fost descoperite într-un strat datat din jurul anului 1100 î.Hr., perioadă ce a avut loc la puţin timp după ce imperiul egiptean s-a prăbuşit, în timpul secolului al XII-lea î.Hr.

Înfăşurat în produse textile, stocul include şi alte elemente, cum ar fi un inel, o lunetă sau cercei în formă de lună, şi mărgele din carneol.

Unele dintre modele şi materiale, cum ar fi cele din carneol, au fost folosite în bijuteriile egiptene din aceeaşi perioadă, sugerând o posibilă origine sau influenţă egipteană. Megiddo a avut legături cu Egiptul în cursul epocilor bronzului şi fierului.

"În cazul elementelor unice, încercăm să găsim paralele care să ne ajute să plasăm elementele în contextul cultural şi cronologic corect, dar în acest caz încă nu am găsit nimic", au spus cercetătorii în comunicat.

Echipa crede că bijuteriile au aparţinut unei femei canaanene, care a locuit în acea casă în timpul aşa-numitei "prima fază a fierului".

"Este clar că oamenii au încercat să ascundă colecţia, şi, pentru un anumit motiv, ei nu au putut să vină înapoi să o ia", a spus Finkelstein, adăugând că există posibilitatea ca proprietarii să fi murit sau să fi fost forţaţi să fugă.

O analiză ulterioară a colecţiei şi a materialelor textile vor dezvălui mai multe informaţii despre originea lor. La vremea aceea, Egiptul era foarte bogat în aur, dar lipsit de argint, ceea ce înseamnă că toate piesele din aur pur au fost probabil create de egipteni.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor