Un cartel incendiază un stat din Mexic, provocând teroare

LA RUANA, Mexic – Statul agricol Michoacan arde. Un cartel de traficanţi de droguri, ce în mod straniu a ales să poarte numele unui vechi ordin monahal, a dat foc gaterelor, plantaţiilor şi autobuzelor de pasageri, într-un regim al terorii în stil medieval.

Cartelul "Cavalerilor Templieri" stoarce plăţi pentru protecţie de la fermieri, cultivatori de lămâi verzi şi alţi întreprinzători, precum crescătorii de vite şi măcelarii, astfel încît unele comunităţi de localnici s-au ridicat împotiva lor, instituind patrule de "vigilantes" înarmaţi.

Alejandro Ayala, un culegător de lămâi, a ales, în schimb, să caute ajutor pe cale legală. După ce cartelul l-a lăsat fără muncă prin închiderea depozitelor de fructe, el şi câţiva zeci de alţi muncitori, escortaţi de Poliţia Federală, s-au întâlnit pe 10 aprilie cu secretarul de interne de atunci, Jesus Reyna, acum guvernator interimar al statului din vestul Mexicului.

Tată a doi copii, culegătorul de lămâi în vârstă de 41 de ani dorea doar să se întoarcă la locul de muncă, a declarat soţia sa, Martha Elena Murguia Morales.

Dar, aşa cum se întâmplă de multe ori, cartelul a răspuns înaintea guvernului.

Pe drumul de întoarcere, convoiul său a fost prins într-o ambuscadă de două ori. Ayala şi alţi nouă oameni au fost ucişi.

"L-am sunat după prima ambuscadă şi mi-a spus: "Au tras în noi, dar sunt bine," a declarat Murguia Morales. "Apoi l-am sunat din nou, dar el nu a mai răspuns..."

Finalmente, autorităţile s-au mobilizat pentru a îi ajuta pe agricultorii din Michoacan. Mii de soldaţi au ajuns duminică în zona afectată de teroare, pentru a restabili ordinea. Guvernul preşedintelui Enrique Pena Nieto susţine că trupele vor rămâne în Michoacan până când fiecare cetăţean va trăi în pace. Dar ofensiva condusă de secretarul apărării Salvador Cienfuegos seamănă foarte mult cu operaţiunile eşuate lansate anterior de fostul preşedinte Felipe Calderon. Acesta a declanşat primul său atac asupra crimei organizate din Michoacan la sfârşitul anului 2006, la scurt timp după preluarea mandatului de preşedinte.

Calderon a încercat să împiedice cartelurile de droguri să se transforme într-o mafie care controlează toate segmentele societăţii. A eşuat, din moment ce cartelurile deţin drumurile de ţară, controlează economia locală şi fac dreptate pentru infracţiunile comune.

În Tierra Caliente, o regiune agricolă izolată, arma preferată a cartelului a fost focul. Pe autostrada dintre Coalcoman şi La Ruana, ruinele a trei gatere incendiate de cartel încă mocneau în această săptămână.

Proprietarii nu au reuşit să plătească taxele de protecţie de 120 de pesos (aproximativ 10 de dolari) pentru fiecare metru cub de lemn vândut, echivalentul a aproximativ 10 de cenţi pentru fiecare scândurică pe care o vând.

De asemenea, "Cavalerii Templieri" cer ca producătorii de avocado să plătească 2 000 de pesos (aproximativ 160 de dolari) per hectar de copaci. Oameni înarmaţi au incendiat depozitele de avocado în această lună.

Drama unei ţări în care mafia conduce statul în mod deschis şi guvernul este în mare măsură absent nu este niciunde atât de evidentă ca în livezile de lămâi verzi care acoperă câmpiile - mii de kilometri de copaci a căror fructe nerecoltate se îngălbenesc şi cad, formând grămezi care se strică pe pământ.

Mexicul este cel mai mare producător mondial de lămâi verzi, conform Departamentului Agriculturii din SUA - mai mult de 2 milioane de tone în 2012. Majoritatea exporturilor sale merg către Statele Unite, mare parte a lămâilor exportate provenind din Michoacan: statul a dat aproape 475 000 de tone de fructe anul trecut, jumătate din cantitatea furnizată de Tierra Caliente.

Uneori pare că totul în Mexic, de la tacos la chips-uri şi bere, are un uşor gust de lămâie.

De la sfârşitul anului trecut, "templierilor" nu le-au mai fost îndeajuns banii storşi de la cultivatorii de lămâi verzi şi de la cei care ambalau fructele. Au început să ceară "taxă pe lădiţă" de la culegători, care câştigă 10-15 dolari pe zi, pentru munca lor chinuitoare sub arzătorul soare mexican.

Din moment ce oficialii nu au făcut nimic pentru a ajuta, oamenii au luat justiţia în propriile mâini. Grupuri de autoapărare au început să răsară în luna februarie pentru a lupta împotriva cartelului. Bărbaţi înarmaţi până în dinţi, putând măşti şi şepci de baseball, au început să monteze baricade de-a lungul autostrăzilor şi să patruleze zonele, uneori luptându-se în mod deschis cu oamenii cartelului.

Apoi "templierii" au închis depozitele de fructe, interzicând brockerilor să mai cumpere lămâi verzi şi oprind astfel sursa de venit a culegătorilor, care s-au revoltat.

Brockerul de fructe Carlos Torres Chavez a urmărit marţi cum mii de lămâi verzi proaspete erau introduse în depozitele uriaşe ale fabricii sale sale într-un camion de 37 de tone, pentru a fi ulterior expediate la o fabrică de prelucrare. A fost prima zi când a deschis după două luni fără activitate, şi aceasta graţie sosirii armatei.

Torres Chavez vinde fructele fabricilor care fac ulei din lămâi. În mod normal, el cumpără de obicei fructe galbene, răscoapte, de calitatea a doua.

Dar din cauza disperării de a căştiga măcar câţiva banuţi, cultivatorii i-au vândut lămâi verzi proaspete la un peso pe kilogram (8 cenţi pe kilogram), o treime din valoarea normală a fructelor.

"Acest lucru este o pierdere. Acestea sunt lămâi bune, pot fi consumate. Nu ar trebui să ajungă la fabrica de prelucrare", a declarat Domingo Mora, în vârstă de 54 de ani, luând în mână una dintre lămâile care intrau în depozite.

Fiul lui Mora în vârstă de 24 de ani, Mora Daniel Torres, a fost arestat în martie, împreună cu alţi 50 de tineri din forţa de autoapărare din La Ruana şi trimis la o închisoare din nordul Mexicului.

Autorităţile i-au acuzat de posesie ilegală de puşti de asalt ​​şi au declarat că ar avea legături cu un cartel rival, Jalisco Nueva Generation, afirmaţii pe care tinerii agricultori le-au negat. Guvernul federal consideră atât forţele de autoapărare ale localnicilor, cât şi cartelul, drept duşmani periculoşi.

Mora spune că fiul său era un culegător de lămâi care nu mai putea lucra pentru a-şi hrăni familia, după ce Cavalerii Templieri au interzis vânzările de lămâi.

Între timp, în Mexico City, guvernul federal a declarat recent o situaţie de urgenţă privind lămâile verzi, deoarece preţurile s-au dublat la aproximativ 70 de cenţi pe kilogram (18 de pesos pe kilogram). Pentru un fruct atât de important în bucătăria mexicană, acest lucru este literalmente o criză.

Guvernul a anunţat săptămâna trecută că va rezolva problema prin importul de lămâi verzi din Brazilia. De lipsa fructelor de pe piaţă, se fac vinovaţi, conform Guvernului, dăunătorii şi "fluctuaţiile sezoniere" din producţie.

Iar Sergio Ramirez, preşedintele unui grup care comercializează lămâi verzi, numit Sistema Producto Limon, susţine că nu se pune problema unei lipse de lămâi pe piaţa şi pentru preţurile ridicate vinovaţi sunt, în viziunea lui, dealerii lacomi şi incompetenţa guvernului. Explicaţia lui nu se justifică în cazul Tierra Caliente.

"Nu este ironic că Mexicul va importa lămâi verzi din Brazilia deoarece nu este suficientă aprovizionare?", a întrebat un fermier cu o şapcă de baseball pe cap, întins relaxat pe scaunul său de la sediul central al grupului local de autoapărare din Tepalcatepec. "Aici, lămâile verzi cad şi se strică pe pământ pentru că liderii Cavalerilor Templieri nu permit ca ele să fie vândute."

Fermierul, care, la fel ca majoritatea celor din patrulele de vigilantes, nu şi-a dezvăluit numele de teama represaliilor, ştie cât de scump costă "protecţia" unei bande. "Cavalerii" cartelurilor pretindeau 800 – 1 000 de pesos (circa 80 de dolari) taxă de protecţie pentru fiecare vită deţinută, ceea ce însemna aproape tot profitul pe care l-ar fi câştigat prin vinderea lor.

Armata mexicană a fost întâmpinată cu urale atunci când a ajuns în La Ruana în noaptea de luni. Secretarul federal de interne, Miguel Osorio Chong, a promis că ofensiva va avea de data aceasta o mai bună coordonare, cooperare şi inteligenţa, pentru a fi încununată de succes.

Dar forţele federale vor lupta împotriva unei mafii locale adânc înrădăcinate, care, după cel puţin un deceniu de toleranţă din partea guvernului de stat şi a autorităţilor locale, exercită o putere aproape guvernamentală.

Ultima dată când guvernul federal a vizat cu adevărat cartelul, cunoscut atunci sub numele de La Familia, a fost în anul 2010. Poliţia federală l-a ucis pe liderul Nazario Moreno Gonzalez într-o bătălie, şi săptămâni în şir au avut loc schimburi de focuri în zeci de locuri. Conducerea La Familia s-a destrămat, dar o ramură a cartelului a evoluat în Cavalerii Templieri, care are şi-a consolidat controlul asupra statului Michoacan.

Cartelul funcţionează acum relativ deschis. Un bărbat care seamănă cu liderul cartelului, Servando "La Tuta" Gomez Martinez, a apărut recent pe youtube, făcând apel la guvernul federal să îşi facă treaba şi afirmând că patrulele locale de apărare sunt, de fapt, oameni trimişi de carteluri rivale din afara Michoacan.

El a transmis în mod regulat mesaje care descriu Cavalerii Templieri drept Robin Hoozi autohtoni care iau de la bogaţi şi dau la săraci şi apăra statul de alte bande.

Cartelul chiar a construit capele publice pe marginea drumului în cinstea liderului lor decedat, "Sf. Nazario," capele pe care unii dintre vigilantes le-au distrus. Prin ameninţare, convingere sau plată, cartelul îşi poate atrage o mulţime de susţinători în oraşe cum ar fi Apatzingan, unde sute de oameni s-au adunat să condamne grupurile de luptători anti-cartel.

Multe dintre patrulele de auto-apărare au dispărut în această săptămână după sosirea armatei, însă au jurat să ridice din nou armele de îndată ce soldaţii se vor retrage. În oraşul Buenavista, ei sunt încă la datorie. Un membru al unui grup de autoapărare, un tânăr culegător de lămâi, purtând o pălărie de paie, ţinea în mână o puşcă de calibrul 16, la un punct de control. El a descris cartelul în acest fel:

"Este ca un monstru cu o mie de braţe care vrea să controleze totul, modul în care trăim, modul în care gândim", a spus tânărul. "Când îi tai un braţ, îi creşte altul în loc."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe