Un barbat a fost condamnat pentru spionaj impotriva Falun Gong in Germania
Celle, Germania - Pentru prima data un agent chinez a fost condamnat pentru spionaj asupra practicantilor Falun Gong, disciplina spirituala de meditatie pe care Partidul Comunist Chinez (PCC) urmareste inca din 1999 sa o elimine. Vinovatul, John Zhou, a primit o pedeapsa de doi ani cu suspendare pe 8 iunie, plus o amenda considerabila.
Zhou, in varsta de 55 de ani, de profesie doctor chinez, a fost printre primii practicanti de Falun Gong din Germania pe la sfarsitul anilor 1990. A inceput sa lucreze cu agentii chinezi acum cinci ani. Dupa cativa ani de investigatii - inclusiv o vizita din partea contraspionajului german care l-a informat ca se afla in vizor - procurorii l-au adus in instanta pe 26 mai la Curtea Suprema a Statului Niedersachsen din orasul Celle.
Curtea i-a dat o pedeapsa suspendata de doi ani de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro, care trebuie platita catre grupul drepturilor omului, Amnesty International.
Dorinta lui Zhou de a-l vizita in 2005 pe tatal sau bolnav in China l-a facut sa intre in contact cu Tang Wenjuan, seful Sectiei Consulare a Ambasadei Chinei din Berlin si asa a inceput cariera sa de spion, conform documentelor tribunalului. Tang este de fapt un membru al Ministerului Securitatii de Stat, o agentie particulara de spionaj, conform unui articol din mai 2010 din Der Spiegel. In timpul acestei intalniri, Zhou si-a exprimat acceptul de a ajuta Partidul Comunist Chinez "in a rezolva problema Falun Gong", arata documentele tribunalului.
Cateva luni mai tarziu, in martie 2006, Zhou a facut cunostinta cu trei agenti ai "Biroului 610" la un hotel din Berlin. Biroul 610 este o organizatie extralegala si secreta, cu puteri supreme, infiintat de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru a coordona si persecuta Falun Gong. De asemenea, acesta efectueaza spionarea si hartuirea practicantilor Falun Gong din strainatate, incercand sa reduca influenta criticilor vocale ale grupului in privinta incalcarii drepturilor omului asupra aderentilor Falun Gong din China.
Falun Gong este o practica de meditatie chinezeasca, avand la baza cinci exercitii fizice linistite si invataturi bazate pe principiile de Adevar, Compasiune si Toleranta; a fost facuta publica in 1992, iar incepand din anul 1999 pana in prezent este tinta unei vaste persecutii conduse de PCC in China, devenind si o importanta tinta a regimului pentru spionaj in strainatate. Unele dintre motivele persecutiei sunt popularitatea raspandita a practicii in China (in 1998 guvernul chinez estimase ca numarul de practicanti era de aproximativ 70-100 de milioane), lipsa unui sistem strict de administrare, a unor liste de membri sau taxe financiare (slabind astfel posibilitatile de controlare si influentare a practicii prin parghiile politice, administrative sau financiare), precum si aportul pozitiv adus de Falun Gong la renasterea valorilor morale si a culturii traditionale chineze, o cultura pe care regimul comunist chinez a luptat din greu (prin ample campanii de varsare de sange) sa o distruga in cei cativa zeci de ani de cand se afla la guvernare pentru a-si putea infiltra si consolida ideologia sa.
Chen Yonglin a fost consul pe afaceri politice in Sidney, Australia si a avut de-a face cu situatii legate de Falun Gong. Dupa ce si-a dat demisia in iunie 2005, a depus marturie inaintea unui comitet al Camerei Reprezentantilor SUA. "Acest razboi impotriva Falun Gong este unul din sarcinile principale ale misiunilor chineze din strainatate." Chen a enumerat cateva exemple despre cum consulatul chinez din Sidney a incercat sa interfereze si sa restrictioneze practicantii Falun Gong, incluzand "monitorizarea" stricta a activitatilor Falun Gong.
In prima intalnire cu agentii, s-a stabilit ca Zhou sa raporteze informatiile direct catre un oficial de rang inalt din Biroul 610, numit Chen Bin. Din acel moment cei doi barbati au vorbit prin Skype de cateva ori pe saptamana; la proces Zhou a declarat ca ei vorbeau pentru ca erau "prieteni".
Prietenia lui Zhou cu Chen s-a extins pana la a-i face forward la emailurile practicantilor Falun Gong - iar in 2009 a mers si mai departe. Zhou a activat un cont de email pentru Chen, iar folosindu-si pozitia sa de practicant Falun Gong de incredere, a adaugat acel cont la lista de discutii. Asta a facut ca mii de emailuri ale practicantilor Falun Gong din Germania sa fie livrate automat catre acel cont de email, pe care Chen il accesa din Shanghai, conform procurorului.
Pe parcursul intregii cercetari si a procesului, Zhou a sustinut ca trimisese acele emailuri intr-o incercare de a "influenta" punctul de vedere al oficialilor PCC asupra Falun Gong si sa slabeasca prin asta persecutia din China.
Procurorul declara ca Chen nu era motivat de altruism
Nu sunt sigur daca aceasta pedeapsa usoara este buna pentru Germania. Nu este singurul spion chinez de aici si nici singurul care spioneaza Falun Gong. Daca aceasta pedeapsa este usoara, cu ce ii mai sperii pe ceilalti spioni? (Manyan Ng)
Procurorul a respins acea sugestie, afirmand ca Zhou avea un simt "supraestimat" al influentei sale, ca ideea este "nerealista" si "complet absurda", iar natura contactului lui Zhou cu Chen nu era motivata de altruism. Cel putin, afirma procurorul, Zhou a a obtinut in schimb o viza pentru China - un lucru refuzat practicantilor Falun Gong.
In plus fata de trimiterea emailurilor, Zhou a adunat si informatii din interior asupra unor chestiuni de interes pentru PCC, conform procurorului. A tinut la curent agentii din China despre procesul televiziunii dizidente New Tang Dynasty fata de Eutelsat, o companie de satelit europeana care, presata de China, a blocat serviciile pentru NTD TV; a luat notite despre intalnirile Parlamentului European asupra acestei chestiuni; si a furnizat informatii despre Zhang Danghong, un editor al Voice of Germany, care a fost suspendata din cauza comentariilor sale de proslavire a regimului comunist din China.
Conform lui Manyan Ng, Presedintele Asociatiei Falun Gong din Germania, Zhou a depus de asemenea eforturi sustinute pentru a descoperi parola serverului online de discutii vocale folosit de practicanti pentru a comunica despre problemele sensibile. Zhou a reusit sa produca si un raport de peste 100 de pagini despre "structura organizatorica" a practicantilor Falun Gong din Germania.
Biroul Federal German pentru Protectia Constitutiei (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) si biroul procurorului federal din Germania, erau pe urmele lui Zhou dupa intalnirea din 2006. Ei au descoperit ca unul din barbatii cu care s-a inalnit Zhou a zburat special din Shanghai pentru a forma acest nou si valoros punct de spionaj. Acesta era seful Biroului 610 din Shanghai si avea rangul de viceministru.
Zhou a primit un avertisment din partea BfV de a nu lucra cu serviciile de informatii chineze, dupa acea prima intalnire, si i s-au dat si alte avertismente in octombrie 2009 si ianuarie 2010. In aprilie 2010 el a zburat la Shanghai pentru a se intalni cu seful spionilor.
Pentru domnul Manyan Ng, purtatorul de cuvant al Falun Gong, aceasta saga demonstreaza gradul de extindere a campaniei duse de regimul comunist din China impotriva Falun Gong. "Au epuizat orice metoda pentru a persecuta Falun Gong. Din acest ultim caz puteti vedea ca folosesc 1.000 de metode pentru a persecuta Falun Gong, de a-i prinde pe practicantii Falun Gong."
Practicantii din Germania au fost socati de acest caz. "El parea foarte de incredere", a declarat Elke Doelz din Hildesheim. "Cand am auzit despre activitatile de spionaj, mi-a trecut un fior prin tot corpul". Ea a adaugat "asta arata clar gradul de extindere a activitatilor de spionaj facute de PCC in strainantate."
Aceasta pedeapsa relativ usoara - Zhou nu va fi inchis - a fost tulburatoare pentru domnul Manyan Ng. "Nu sunt sigur daca aceasta pedeapsa usoara este buna pentru Germania. Nu este singurul spion chinez de aici si nici singurul care spioneaza Falun Gong. Daca aceasta pedeapsa este usoara, cu ce ii mai sperii pe ceilalti spioni?"
La acest raport a contribuit Renate Lilge-Stodieck.