Un atac cu bombă din Mogadiscio s-a soldat cu 15 victime

Circa 15 persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş cu bombă efectuat de Al-Shabab, un grup militant cu legături Al-Qaeda, în capitala Somaliei, Mogadiscio, potrivit mai multor rapoarte.
Soldaţi somalezi în Mogadiscio, Somalia, 15 octombrie 2011. Un atentat sinucigaş organizat de radicalii musulmani Al-Shabab a omorât 15 persoane pe 9 februarie (Abdurashid Abikar / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
10.02.2012

Circa 15 persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş cu bombă efectuat de Al-Shabab, un grup militant cu legături Al-Qaeda, în capitala Somaliei, Mogadiscio, potrivit mai multor rapoarte.

"Explozia sinucigaşă oribilă", care a fost "efectuată de criminali disperaţi şi violenţi," a rănit alte 20 de persoane, a declarat joi primarul Mogadiscio, Mohamed Ahmed Nur, pentru AFP.

"Sunt nişte laşi care ataca ţinte uşoare - oameni nevinovaţi care beau ceai", a adăugat Nur.

Miercuri după-amiază, atacatorii au parcat o maşină încărcată cu explozibil în apropiere de hotelul Muna, un loc adesea folosit de politicienii din Somalia, apoi au aruncat-o în aer, a raportat BBC. Al-Shabab a negat că ar fi fost un atac sinucigaş, cum a fost iniţial raportat de poliţie.

"Luptătorii mujahedeen au efectuat un atac cu bombă la hotelul Muna, care găzduieşte parlamentari şi oficiali de securitate," a declarat purtătorul de cuvânt al Al-Shabab, Abdulaziz Sheikh Abu Musab, pentru AFP. "Vom continua să îi vizăm peste tot."

Al-Shabab, care controlează o mare parte din sudul Somaliei, a fost înlăturat anul trecut din Mogadiscio de către Uniunea Africană şi forţele loiale guvernului somalez de tranziţie. La sfârşitul anului 2011, guvernul din Kenya a trimis trupe proprii pentru a depista militanţii Al-Shabab din sud.

Grupul a atacat acelaşi hotel cu aproape doi ani în urmă, devastând clădirea şi omorând peste 30 de persoane.

Somalia nu a avut un guvern central din 1991, după ce regimul cvasi-comunist al intransigentului Mohamed Siad Barre a fost răsturnat după ce a deţinut puterea timp de 22 de ani, porţiuni ale ţării fiind divizate între diferite triburi şi alte grupuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor