Un adept Falun Gong în detenţie se află în pragul morţii datorită torturilor, susţine Amnesty Internaţional

Matthew Robertson
09.02.2012

Familia se teme că un adept Falun Gong închis în nordul Chinei se află pe punctul de a muri, după ce a îndurat torturi şi a ţinut greva foamei de mai multe ori de când a fost închis în martie 2011, conform unui grup de drepturile omului.

Amnesty Internaţional a lansat pe 8 februarie o Acţiune de urgenţă cu privire la cazul lui Zhou, solicitând autorităţilor chineze sa îl elibereze condiţionat de urgenţă pe Zhou Xiangyang, pe motive medicale.

Zhou se află în închisoarea Gangbei din Tianjin, în apropiere de Beijing, de pe 5 martie anul trecut. Anterior, el a petrecut şase ani în aceeaşi închisoare, din mai 2003 până în mai 2009, când a fost eliberat condiţionat pe motive medicale. Apoi, el a fost închis din nou pentru că a vorbit în public despre Falun Gong, potrivit Amnesty Internaţional.

Membrii familiei au fost chemaţi recent de oficialii închisorii pentru a-l vizita pe Zhou în închisoare, iar când s-au întâlnit cu el, au ajuns la concluzia că este pe moarte, potrivit Amnesty. El a cerut circa 30 de dolari cu care să-şi cumpere haine - membrii familiei au presupus că acest lucru s-a întâmplat pentru a putea fi îmbrăcat corespunzător atunci când va muri, a declarat Amnesty.

"În timpul vizitei, el a spus familiei sale că suferinţa din interiorul închisorii este dincolo de înţelegerea oamenilor şi că nu mai poate suporta chinul", a scris Amnesty într-un comunicat de presă.

"Dacă închisoarea continuă să refuze eliberarea lui Zhou Xiangyang pe motive medicale, el riscă să moară", s-a menţionat în Acţiunea de urgenţă.

Acţiunile de urgentă încurajează oamenii din întreaga lume să trimită scrisori autorităţilor, prin care să ceară un tratament uman pentru persoanele deţinute. "Deşi autorităţile chineze au devenit mult mai rezistente la presiunea internaţională în ultimii ani, vom vedea unele diferenţe în modul în care se vor comporta atunci când se face cunoscut un caz special", a declarat Barbara Corinna-Francis, cercetătorul Amnesty Internaţional în China, într-un interviu telefonic.

Eliberarea condiţionată pe motive medicale a fost folosită abuziv de gardienii închisorilor din China, care au eliberat deţinuţii abuzaţi în custodie şi în pragul morţii. Când persoanele mor în afara închisorii, autorităţile sunt absolvite de orice responsabilitate pentru decesele respective. Centrul de Informare Falun Dafa descrie asta drept o "tactică comună", în raportul său din anul 2009. În ultimii ani, zeci de decese în astfel de situaţii au fost raportate anual.

Francis a declarat: "Pare să existe un model, cel puţin într-o oarecare măsura, conform căruia autorităţile eliberează oamenii de teama ca aceştia să nu moară în detenţie". Ea a adăugat că "Asta cu siguranţă urgentează răspunsul la cazurile particulare şi evidenţiază faptul că aceste persoane nu se simţeau bine în detenţie".

Ştirile despre starea lui Zhou reprezintă ultimul capitol dintr-o saga a persecuţiei care i-a vizat pe Zhou Xiangyang şi pe soţia să, Li Shanshan, şi care durează de aproape un deceniu. În prezent se află şi Li în detenţie, executând o sentinţă de doi ani de "reeducare prin muncă", după ce a agitat spiritele pentru eliberarea lui Zhou, cerând sătenilor din locul natal să semneze o petiţie pentru eliberarea lui. Ea a scris o scrisoare ce a fost transmisă cu ajutorul familiei lui Zhou printre locuitorii satului. Scrisoarea a emoţionat multe persoane până la lacrimi şi au semnat cel puţin 2300 de pesoane pentru a-l ajuta, în conformitate cu site-urile Falun Gong.

Forţele chineze de securitate au răspuns prin condamnarea lui Li la muncă forţată şi arestarea fratelui şi cumnatei lui Zhou Xiangyang şi a altor trei persoane, potrivit Amnesty. Nu se ştie dacă membrii familiei lui Zhou sunt încă în detenţie sau dacă vreunul dintre ei a fost deja eliberat.

Falun Gong este o disciplină spirituală cu adânci rădăcini în cultura chineză, care include cinci exerciţii meditative şi învăţături bazate pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei. A devenit repede populară în rândul publicului chinez după introducerea sa, în 1992, iar până în 1999, numărul practicanţilor depăşea 70 de milioane de persoane. Acest lucru a fost văzut că o ameninţare de fostul lider al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, care a pornit o luptă politică la nivel naţional pentru eradicarea practicii Falun Gong prin calomnierea practicii, ruinarea financiară şi distrugerea fizică a practicanţilor folosind peste 100 de metode de tortură. Au fost confirmate peste 3.500 de decese cauzate de tortură sau tratamente necorespunzătoare, numărul real al celor decedaţi nefiind cunoscut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor