Lucrători pentru drepturile omului: Un activist rus a relatat că a fost forţat să mărturisească

Poliţia rusă încercuieşte sute de activişti din opoziţie în Moscova, Piaţa Puşkin, pe 5 martie.
Poliţia rusă încercuieşte sute de activişti din opoziţie în Moscova, Piaţa Puşkin, pe 5 martie. (John MacDougall / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.10.2012

Un activist rus a fost forţat să mărturisească că ar fi complotat să organizeze proteste împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin după ce viaţa i-a fost ameninţată, au declarat marţi lucrători pentru drepturile omului, după ce l-au vizitat într-o închisoare condusă odată de temutul KGB din perioada sovietică, potrivit unui raport Reuters.

Anchetatorii ruşi au spus că Leonid Razvozhaiev a fost acuzat de pregătirea unor proteste în masă, la o zi după ce ei au declarat că el ar fi semnat voluntar o confesiune care oferă detalii cu privire la modul în care el şi alţi lideri ai protestului plănuiau să organizeze mişcarea.

Grupurile civile şi liderii opoziţiei susţin că acest caz este menit să marginalizeze activiştii prin presiune juridică, care a crescut de când Putin a revenit la preşedinţie în luna mai.

Declaraţiile a doi lucrători pentru drepturile omului care s-au întâlnit cu Razvozhaiev au relevat că el a fost răpit în Ucraina, legat cu bandă într-un microbuz şi dus într-un subsol în drum spre Moscova, unde a fost forţat de bărbaţi mascaţi să mărturisească.

Cazul său de profil înalt a fost legat de cel al altor activişti protestatari, inclusiv Serghei Udalţsov, un proeminent lider protestatar care a jucat un rol major în organizarea demonstraţiilor anti-Kremlin.

Ca Udalţsov, Razvozhaiev s-a alăturat unei mişcări protestatare ce a fost declanşată în luna decembrie a anului trecut de acuzaţiile că o fraudă masivă ar fi înlesnit victoria partidului Rusia Unită al lui Putin, în ciuda scăderii sprijinului.

Ei şi un alt asociat au fost numiţi într-o anchetă penală ce a fost deschisă săptămâna trecută, după ce un post de televiziune pro-Kremlin, care a folosit o cameră ascunsă, a difuzat imagini în care ei primeau bani şi comenzi din străinătate pentru a provoca haos în Rusia.

Toţi trei ar putea primi 10 ani de închisoare dacă vor fi condamnaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor