Un acord privind Internetul stârneşte indignare în toată Europa
alte articole
Zeci de mii de europeni au înfruntat cu curaj temperaturile geroase, pentru a protesta împotriva unui tratat controversat destinat protejării proprietăţii intelectuale, potrivit unui raport VOA.
Furia s-a revărsat pe străzile oraşelor europene, de la Sofia şi Vilnius până la Praga şi Paris, pentru a exprima nemulţumirea faţă de ACTA, Acordul comercial împotriva contrafacerii.
Tratatul a fost negociat în secret timp de ani de zile, iar ţări ca Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud susţin că este necesar pentru a proteja drepturile muzicienilor, regizorilor şi chiar ale companiilor farmaceutice şi de îmbrăcăminte. Dar în ultimele luni el a fost criticat tot mai mult de tinerii din Europa, care spun că acesta va conduce la cenzură online.
Acordul a fost învăluit de mister şi a fost elaborat fără cea mai mică consultare cu societatea civilă sau cu OMC, alimentând preocupările legate de o conspiraţie la nivel mondial.
Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi SUA au semnat ACTA în octombrie anul trecut. Şi mai mult de 20 de membri ai Uniunii Europene au aprobat acordul luna trecută. Dar mai multe ţări, printre care şi Germania, s-au retras de la semnarea oficială a tratatului când protestele au început să se intensifice.
Luna trecută, mai multe dintre cele mai cunoscute site-uri de internet au organizat o închidere temporară, pentru a protesta faţă de legislaţia anti-piraterie care se află în dezbatere în faţa Congresului SUA. Critici de la organizaţii cum ar fi Wikipedia şi Google au declarat că legile Opriţi Pirateria Online (SOPA) şi Protejaţi Proprietatea Intelectuală (PIPA) ar cenzura Internetul şi ar ameninţa libertatea de exprimare.