Ultima speranţă a lui Berlusconi, în aşteptarea sentinţei Curţii de Casaţie în dosarul Mediaset (presa italiană)

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, şi împreună cu el întreaga Italie, continuă să aştepte verdictul Curţii de Casaţie de la Roma, care a început marţi să examineze recursul prezentat de avocaţii fostului premier împotriva sentinţei de condamnare la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public, în dosarul Mediaset, informează miercuri presa din Peninsulă.
Silvio Berlusconi. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.07.2013

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, şi împreună cu el întreaga Italie, continuă să aştepte verdictul Curţii de Casaţie de la Roma, care a început marţi să examineze recursul prezentat de avocaţii fostului premier împotriva sentinţei de condamnare la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public, în dosarul Mediaset, informează miercuri presa din Peninsulă.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano scrie că, la Roma, Curtea de Casaţie (Curtea Supremă de justiţie din Italia) va continua miercuri să analizeze recursul prezentat de avocaţii lui Berlusconi, Niccolo Ghedini şi Franco Coppi (care era avocatul lui Giulio Andreotti), iar sentinţa este aşteptată cu interes de întreaga clasă politică din Italia.

În cursul audierii începute marţi, Curtea de Casaţie va trebui să decidă confirmarea sau anularea condamnării lui Silvio Berlusconi la patru ani de închisoare şi la cinci ani de interdicţie de a exercita orice mandat public. O confirmare a sentinţei emise în luna mai de Curtea de Apel din Milano ar putea reprezenta o 'lovitură fatală' pentru cariera parlamentară a magnatului media şi ar putea pune în pericol 'deja fragila' coaliţie de centru-stânga condusă de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, de centru-stânga), observă principalul cotidian milanez.

În cursul rechizitoriului său, pronunţat marţi după-amiază, procurorul general de la Curtea de Casaţie, Antonio Mura, l-a acuzat pe Silvio Berlusconi de a fi persoana care 'a conceput mecanismul de fraudă fiscală' analizat în cadrul dosarului Mediaset. 'Controlul exercitat de Berlusconi asupra societăţilor sale implicate în acest delict fiscal a continuat în timp', chiar şi în perioada în care Silvio Berlusconi era şef al guvernului de la Roma, a acuzat procurorul Mura, care a cerut confirmarea pedepsei la patru ani de închisoare, dar care a solicitat reducerea de la cinci la trei ani a interdicţiei de a exercita orice fel de funcţie publică, precizează publicaţia amintită.

Pledoariile avocaţilor lui Berlusconi vor fi pronunţate miercuri. Potrivit lui Franco Coppi, unul dintre avocaţii magnatului media, 'decizia Curţii de Casaţie ar putea fi emisă miercuri seară, sau, şi mai probabil, joi', când se va termina acest lung proces, care a început în 2006, precizează Corriere della Sera.

Numeroşi manifestanţi aşteaptă sentinţa în faţa sediului de la Roma al Curţii de Casaţie. 'Suntem aici pentru a declara că legea este egală pentru toţi cetăţenii italieni', a afirmat marţi, într-un interviu, Gianfranco Mascia, un cunoscut activist anti-Berlusconi.

'Berlusconi este un lider imens. Este un antreprenor genial, care a creat numeroase locuri de muncă, în timp ce politicienii italieni sunt incapabili să facă acest lucru pentru cetăţeni', au declarat în schimb numeroşi susţinători ai fostului premier, care aşteaptă sentinţa în faţa sediului Curţii Supreme de justiţie, relevă publicaţia menţionată.

La rândul său, Silvio Berlusconi, care nu s-a prezentat marţi la Curtea de Casaţie, dar care se află la Roma, în una din reşedinţele sale, Palatul Grazioli, a afirmat recent că 'nu reuşeşte să doarmă de o lună', aşteptând această importantă decizie, subliniază Corriere della Sera.

'Mediaset, ultima speranţă a lui Berlusconi', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că, în cazul în care Curtea de Casaţie ar reduce la trei ani interdicţia de a exercita un mandat public, după cum a cerut marţi procurorul general Antonio Mura, acest lucru ar reprezenta o speranţă pentru liderul dreptei italiene, care, potrivit principalului cotidian roman, ar avea intenţia, dacă va fi condamnat, să îşi dea demisia din funcţia de senator, pentru a candida din nou, la viitoarele alegeri generale, ca lider al unui nou partid de dreapta, Forza Italia, vechea sa formaţiune politică, pe care ar dori să o refondeze în luna septembrie.

Cotidianul La Stampa din Torino precizează că pedeapsa de patru ani de închisoare a fost dată pe 8 mai de Curtea de Apel din Milano, sub acuzaţia de fraudă fiscală, dar a fost imediat redusă la un an de închisoare, pe baza unei legi a amnistiei din 2006, promulgată de guvernul de stânga de la acea vreme (condus de Romano Prodi) pentru a reduce suprapopularea în închisori. De asemenea, confirmând condamnarea din prima instanţă (sentinţă emisă de Parchetul din Milano pe 26 octombrie 2012), Curtea de Apel din Milano a decis la începutul lunii mai ca pedeapsa cu închisoarea să fie însoţită de interzicerea exercitării oricărei funcţii publice timp de cinci ani şi de plata a 10 milioane de euro către fiscul italian.

De la intrarea sa în politică, în 1994, Silvio Berlusconi (76 de ani) a avut numeroase probleme cu justiţia, dar nu a fost niciodată condamnat definitiv. A fost condamnat în primă instanţă sau în apel pentru corupţie, fals în bilanţ sau fraudă fiscală, dar, la Curtea Supremă de justiţie, a beneficiat întotdeauna de prescrieri, sau a fost achitat, mai notează principalul cotidian torinez.

Cotidianul economic Il Sole 24 Ore din Milano precizează că sunt posibile mai multe opţiuni în dosarul Mediaset. Curtea de Casaţie poate emite un verdict în cursul zilei de miercuri sau joi, sau poate decide amânarea sentinţei până la o dată ulterioară.

În ceea ce priveşte verdictul, Curtea Supremă de justiţie poate decide achitarea lui Berlusconi, sau să-l trimită pe acesta în faţa unei noi Curţi de Apel. Sau poate confirma în întregime, sau parţial, pedeapsa deja emisă de Curtea de Apel din Milano pe data de 8 mai. Totuşi, şi în acest caz, Silvio Berlusconi nu ar pierde în mod automat funcţia de senator, câştigată în urma alegerilor generale de la sfârşitul lunii februarie, deoarece ar fi necesar un vot din partea Senatului de la Roma, reunit în sesiune plenară, precizează publicaţia amintită.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma explică faptul că, în dosarul Mediaset, fostul premier este acuzat că a 'umflat' în mod artificial costurile de achiziţie ale drepturilor de difuzare ale unor filme, cumpărate de la grupuri americane de societăţi fictive care îi aparţineau, pentru a le revinde imperiului său audiovizual Mediaset. Grupul Mediaset, după cum susţine Parchetul din Milano, ar fi constituit 'fonduri negre' în paradisuri fiscale din străinătate, cu scopul de a-şi reduce câştigurile în Italia, pentru a plăti impozite mai mici. În acest mod, fiscul italian ar fi pierdut circa 7 milioane de euro (în perioada 2002-2003), potrivit Parchetului din Milano, mai precizează publicaţia menţionată.

Publicaţiile de stânga Il Fatto Quotidiano şi L'Unita de la Roma relevă că 'Il Cavaliere', intrat în politică acum 19 ani, de trei ori şef al guvernului italian şi ales senator în februarie anul acesta, are un 'istoric judiciar infinit', deoarece fostul premier a fost implicat în peste 20 de procese în ultimii 19 ani, încheiate cu decizii legate de corupţie, din care însă a reuşit să scape până acum pentru că, în ciuda numeroaselor dosare penale, nu a primit încă o sentinţă definitivă de condamnare.

Sistemul judiciar italian are trei grade pentru orice proces, până se ajunge la o decizie finală de condamnare la Curtea Supremă. Până acum, Silvio Berlusconi s-a folosit de Parlament pentru aprobarea unor legi 'ad personam', graţieri şi achitări, prescrieri, amnistieri şi depenalizări ale unor delicte, cu ajutorul cărora 'Il Cavaliere' a reuşit întotdeauna să îşi 'salveze pielea'. În oricare altă ţară din lume, Berlusconi s-ar fi aflat demult la închisoare. Dar în Italia condamnările sunt aplicate de abia după gradul trei al procesului, altfel spus după sentinţa Curţii Supreme, notează Il Fatto Quotidiano.

Având în vedere sistemul judiciar italian, 'ce riscă acum Silvio Berlusconi dacă va fi condamnat de către Curtea Supremă?', se întreabă publicaţia de stânga L'Unita.

În dosarul Mediaset, Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală în primă instanţă şi în apel la patru ani de închisoare şi cinci de excludere din funcţiile publice. Dacă acum Curtea de Casaţie confirmă sentinţa, fostul premier va fi nevoit să părăsească Senatul, unde a obţinut un mandat în alegerile din februarie. Dar Berlusconi nu va merge la închisoare, pentru că legea le permite celor cu vârste de peste 70 de ani să îşi ispăşească pedeapsa în arest la domiciliu. Şi nu va ispăşi decât un an, pentru că trei din patru sunt deja acoperiţi prin amnistierea din anul 2006. Berlusconi va putea efectua un an de servicii sociale (probabil), deci, cu alte cuvinte, pentru cazul Mediaset 'va ramâne nepedepsit', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor