Ultima şansă pentru România: Cartea atacului

Internaţionalul român Bogdan Stancu (arhivă). (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
P. P.
19.11.2013

A doua manşă din barajul cu Grecia pune selecţionata României într-o situaţie limită după înfrângerea suferită cu scorul de 3-1 din tur, singura opţiune a naţionalei fiind o victorie la cel puţin două goluri diferenţă.

Cu gândul la un 2-0, Piţurcă trebuie să reformuleze complet strategia utilizată la Pireu şi să abordeze jocul mult mai ofensiv. Lipsa celor doi închizători din meciul tur, Bourceanu şi Lazăr, nu-i lasă prea multe opţiuni în linia mediană, tricolorii acuzând şi o stare de oboseală după ultima partidă, accentuată de moralul scăzut de înfrângerea dură suferită.

Într-o conferinţă de presă ce a avut loc luni, tehnicianul tricolorilor, Victor Piţurcă s-a arătat hotărât să îşi joace şansa până la capăt.

„Am discutat cu băieţii, am pregătit – sper eu că bine – meciul retur… E clar că acum nu mai avem nimic de pierdut. Avem o şansă şi sper să reuşim să ne calificăm. Atmosfera este una bună, jucătorii şi-au revenit pentru că, sincer, erau dărâmaţi după jocul tur”, spunea Victor Piţurcă.

Selecţionerul luase în calcul schimbarea primului 11 în a doua partidă şi odihnise mai mulţi jucători în vederea acestui meci. Cel mai probabil, suporterii îl vor vedea de data asta pe Alexandru Maxim în linia mediană, posibil alături de Torje, Stancu şi Tănase, toţi jucători cu mari calităţi ofensive.

Marica, vârful împins al naţionalei ar putea fi ajutat de data aceasta de Marius Niculae în situaţia unui modul 4-4-2, această aşezare fiind echilibrată însă cu un caracter ofensiv, oferit de caracteristicile jucătorilor din linia mediană.

O altă abordare poate fi un 4-1-4-1 cu o linie de mijloc ofensivă, Marica nu este recunoscut ca un golgheter ci mai degrabă ca un atacant inteligent, cu un joc bun de pase. Astfel, diferenţa de două goluri va rămâne un obiectiv greu de realizat fără o performanţă fenomenală a tricolorilor.

Pe lângă Maxim, primul 11 al României ar putea fi învigorat de revenirea căpitanului, Chiricheş căruia doctorii i-au permis să joace cu o mască pe faţă, după ce fotbalistul suferise o accidentare la piramida nazală.

Buturile naţionalei ar putea fi apărate de această dată de portarul steliştilor, Ciprian Tătăruşanu revenit şi el după o accidentare uşoară. Nesiguranţa lui Lobonţ a fost evidentă la Pireu iar cel mai probabil tehnicianul nu va mai conta pe el de data aceasta. Pantilimon s-a dovedit eficient şi în poarta lui Manchester, fiind un candidat la fel de potrivit, ca Tătăruşanu.

Singurul mijlocaş la închidere disponibil în acest moment este Ovidiu Hoban, titularizarea acestuia fiind probabilă într-o abordare 4-1-4-1, dar lipsa de experienţă în meciurile de nivel înalt, l-ar putea face pe tânărul jucător să cedeze sub presiunea mizei de diseară.

O altă dilemă rămasă este flancul stâng. Răzvan Raţ, experimentatul fundaş de la West Ham United a fost deficitar în prima întâlnire, iar cel mai probabil Piţurcă l-a vizat în vederea unei înlocuiri. În locul lui Raţ, Latovlevici ar putea completa abordarea ofensivă, fundaşul stelist fiind apreciat pentru incursiunile sale bune în atac şi jocul în viteză.

România o va întâlni în această seară pe selecţionata Greciei începând cu ora 21:00 pe Arena Naţională pentru a doua manşă a barajului către Cupa Mondială din 2014. Peste 50.000 de bilete au fost vândute încă de zilele trecute, pe stadion fiind promisă o atmosferă încurajantă. Dezamăgiţi de înfrângerea din tur suporterii naţionalei au fost motivaţi să susţină echipa de rugăminţile jucătorilor, presiunea acestora fiind un factor decisiv pentru o victorie în această seară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor