UKIP, înfrânt la un scrutin parţial, unde spera să obţină primul său mandat în Camera Comunelor

Liderul UKIP, Nigel Farage. (Oli Scarff / Getty Images)
Epoch Times România
06.06.2014

Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP, populist) a eşuat în tentativa sa de a obţine joi primul său mandat în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic), în cadrul unui scrutin parţial în fief-ul său conservator din Newark, potrivit rezultatelor publicate vineri, relatează AFP.

În timp ce Tories (conservatorii, aflaţi la putere în regat) erau favoriţii scrutinului din circumscripţia din centrul Angliei, sondajele plasau pe locul al doilea partidul lui Nigel Farage.

Semn de nervozitate conservatoare faţă de pericolul reprezentat de UKIP, premierul David Cameron s-a deplasat de patru ori în oraşul pitoresc şi prosper, unde locuitorii au asistat la perindarea a zeci de deputaţi conservatori în ultimele săptămâni.

Potrivit rezultatelor, Robert Jenrick (32 de ani) a obţinut cu 7.403 de voturi mai mult decât reprezentantul UKIP, Roger Helmer (70 de ani), ales în Parlamentul European din 1999.

Mandatul, rămas vacant după demisia deputatului Patrick Mercer în aprilie ca urmare a unui scandal de lobby, fusese câştigat în 2010 de candidatul conservator în defavoarea opoziţiei laburiste. Candidatul UKIP se clasase atunci pe locul al patrulea, cu un scor de numai 3,8 %.

După patru ani, raportul de forţe s-a schimbat. Discursul anti-UE, anti-imigraţie şi anti-elite al UKIP a atras din ce în ce mai mult adepţi. Partidul lui Nigel Farage a obţinut mai multe succese electorale, până la scorul răsunător de 25 de mandate (din totalul de 73 de locuri ale MB în Parlamentul European) la alegerile europene de acum două săptămâni, devansând cele trei formaţiuni politice tradiţionale - Partidul Conservator, Partidul Laburist (în opoziţie) şi Partidul Liberal-Democrat (partener la guvernare al Tories).

Nigel Farage s-a străduit de atunci să găsească aliaţi pentru a constitui un grup în Parlamentul European. El se află în discuţii cu italianul Beppe Grillo, dar nu doreşte să aibă de-a face cu Frontul Naţional din Franţa (FN, extrema-dreaptă).

Puternic întărit de această victorie istorică la alegerile europene - din 1906 nici un alt partid în afară de conservatori şi laburişti n-a câştigat un scrutin naţional -, Farage vizează acum Palatul Westminster (sediul parlamentului britanic) şi viitoarele alegeri legislative din 2015.

Farage intenţionează să candideze chiar el într-o circumscripţie din sud-estul Angliei. Partidul îşi va concentra eforturile pe obţinerea a ''douăzeci-treizeci'' de mandate de deputat şi speră să obţină o mare parte dintre ele.

La ultima sa vizită în Newark sâmbătă, Farage declara surâzând: ''Europenele au reprezentat un seism. Dacă o să câştigăm joi, va fi un Krakatoa !'', referindu-se la vulcanul indonezian a cărui erupţie a provocat peste 36.000 de morţi în 1883.

Succesele lui Farage pun în dificultate cele trei principale partide din regat. David Cameron, liderul conservatorilor, este împins spre poziţii din ce în ce mai eurosceptice. Partidul Laburist, al lui Ed Miliband, este sub presiune în problema organizării unui referendum privind apartenenţa la UE şi UKIP câştigă teren în fief-urile lor din nordul ţării. Liberal-democraţii eurofili sunt şi ei în cădere liberă.

Dornici să se distingă faţă de aceste formaţiuni ale ''establishment-ului'', Farage are grijă de imaginea sa de om de teren căruia îi place să spună adevărul, căruia în place să bea bere într-un bar şi, în ultimele săptămâni, se străduieşte să debaraseze partidul său de acuzaţiile de rasism, de machism şi de homofobie.

Chiar ieri (joi), UKIP a fost calificat drept ''xenofob'' de către comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia. ''Nu este surprinzător faptul că suntem atacaţi de Comisia Europeană având în vedere ameninţarea pe care noi o reprezentăm pentru existenţa sa'', a replicat un purtător de cuvânt al partidului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor