UE va mări numărul deportărilor pentru imigranţii economici

Numărul tot mai mare de refugiaţi şi imigranţi care sosesc în Europa a forţat UE să anunţe o intensificare a eforturilor de deportare a imigranţilor.
Un refugiat sirian îşi ţine fiul în braţe în drumul lor spre graniţa dintre Turcia şi Bulgaria, în oraşul Edirne din nord-vestul Turciei, 15 septembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.10.2015

Statele Uniunii Europene îşi vor intensifica eforturile de repatriere a mii de imigranţi care fug de sărăcie şi nu de război, accelerând deportările şi aplicând presiune asupra ţărilor lor natale pentru ca acestea să îi primească înapoi, conform unui document UE.

Confruntându-se cu cel mai mare val de imigranţi din ultimele decenii, statele UE au încercat în ultimele luni să găsească o modalitate prin care să reducă numărul sosirilor din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Statele UE doresc să-i adăpostească pe refugiaţii care fug de război şi violenţe din ţări precum Siria şi Eritrea, dar în acelaşi timp vor să reducă fluxul de imigranţi care încearcă să scape de sărăcia existentă în ţările lor.

Miniştrii UE responsabili cu politicile privind imigraţia se vor întâlni joi în Luxemburg pentru a ajunge la un acord asupra măsurilor de descurajare a imigraţiei ilegale.

“UE şi statele sale membre trebuie să facă mai mult în ce priveşte returnarea (imigranţilor). Numărul persoanelor trimise înapoi ar trebui să reprezinte un factor descurajator pentru imigraţia ilegală”, conform unui document UE.

Până în prezent, ţările UE au expulzat mai puţin de 40 % dintre imigranţii care se află ilegal pe teritoriul lor, arată datele Comisiei Europene. Sute de mii de persoane ale căror cereri de azil au fost respinse rămân în Europa în fiecare an sau nu se întorc în ţara lor după ce le-a expirat viza.

Documentul, analizat de agenţia de ştiri Reuters, recomandă “detenţia ca măsură legitimă în ultimă instanţă” şi face apel la statele membre să îşi întărească capacitatea de detenţie pentru a se asigura că imigranţii ilegali nu vor dispărea înainte să fie expulzaţi.

Acest document reflectă recomandările făcute în luna iunie de liderii UE, dar include şi alte măsuri detaliate.

În plus, miniştrii UE doresc de asemenea să întărească rolul agenţiei de control al frontierelor UE – Frontex – in procesul de expulzare a imigranţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor