Merkel critică România, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Vezi de ce
alte articole
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat miercuri atitudinea ţărilor central şi est-europene - printre care şi România - care se opun primirii cotelor fixe de refugiaţi, relatează Mediafax, citând politico.eu. În viziunea lui Merkel, respingerea extracomunitarilor este "un pericol pentru Europa."
"Est-europenii - şi eu mă consider est-europeană - au aflat din experienţă că izolarea nu ajută", a declarat Merkel, prezentă la o reuniune a Partidului Popular European (PPE). Cancelarul a mai adăugat că o întristează faptul că exact cei care se consideră norocoşi că au putut vedea sfârşitul Războiului Rece acum se gândesc "că pot sta total în afara unor evoluţii ale globalizării."
Numită Mutter Merkel (mama Merkel) de refugiaţi pentru deschiderea pe care le-a arătat-o, cancelarul a mai opinat că "refuzul de a primi refugiaţi, în principiu, este - scuzaţi-mă că o spun atât de franc - un pericol pentru Europa."
"Mi se pare că este o atitudine foarte ciudată. De aceea, trebuie să continuăm discuţiile pe această temă, ca prieteni", a spus Merkel răspunzând unei întrebări adresate de un europarlamentar ceh pe tema crizei imigranţilor extracomunitari.
De asemenea, în contextul în care Germania este tot mai copleşită de fluxul de imigranţi, iar Merkel este acuzată ca şi-a pierdut simţul realităţii primind prea mulţi refugiaţi şi încălcând regulile de la Dublin, cancelarul a pledat miercuri pentru modificarea Acordului Dublin, prin care un extracomunitar poate solicita azil în primul stat membru UE în care intră.
"Trebuie să fim sinceri: procesul Dublin, în forma actuală, este învechit. Pledez pentru instituirea unei noi proceduri, în sensul repartizării în mod echitabil a refugiaţilor în statele europene", a afirmat Merkel. "Doar împreună putem soluţiona criza refugiaţilor, doar împreună putem combate traficul de persoane. Doar împreună ne putem proteja frontierele externe. Trebuie să considerăm refugiaţii fiinţe umane, nu mase anonime. Oamenii nu îşi părăsesc niciodată ţările fără motiv", a declarat Angela Merkel.
Recomandăm: Ce i se reproşează lui Merkel în criza refugiaţilor
Reamintim că România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii. În pofida împotrivirii celor patru ţări, schema a fost totuşi aprobată.