UE trebuie să-şi revizuiască strategia de comunicare cu Moldova
Uniunea Europeană trebuie să-şi revizuiască strategia de comunicare în relaţiile cu Republica Moldova şi să aplice principiul "Mult pentru mai mult". La aceste concluzii au ajuns autorii raportului, realizat în cadrul proiectului "EU-Moldova Think Tank Dialogue" de Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia pentru Politică Externă şi European Policy Centre.
Unul dintre autorii raportului, directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, a menţionat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că "în caz contrar, UE va pierde războiul comunicaţional cu Federaţia Rusă". "UE ar trebui să-şi adapteze acţiunile la realităţile din teren, să aibă o vizibilitate mai mare, o diplomaţie mai puternică şi să se concentreze pe oferirea unor avantaje palpabile şi vizibile pentru populaţia din Republica Moldova", a afirmat expertul, precizând că denumirea raportului a pornit de la faptul că Moldova trebuie să primească asistenţă financiară de la UE atunci când înregistrează progrese".
Cristian Ghinea afirmă că, deşi Republica Moldova primeşte din partea UE cea mai mare sumă de bani pe cap de locuitor dintre vecinii Uniunii Europene, adică aproximativ 40 de euro anual, banii nu sunt orientaţi pentru realizarea reformelor sistemice, prin urmare nu sunt simţiţi de populaţie.
"Pe de altă parte, Rusia oferă Transnistriei bani pentru pensii, ajutoare umanitare. Astfel, pe termen scurt, UE pierde în faţa Rusiei la capitolul comunicare", a menţionat expertul, indicând la necesitatea de schimbare a abordării de către UE. Directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă, a precizat că Moldova trebuie să continue să progreseze dacă doreşte să finalizeze parcursul său european. "Dacă vom avea o nouă vânătoare în Pădurea Domnească, atunci nu vom obţine nimic", a afirmat expertul.
Potrivit lui, Republica Moldova are toate şansele să semneze, până în septembrie 2014, Acordul de Asociere cu UE, dar trebuie să continue reformele şi să asigure stabilitatea politică. "În această perioadă, Republica Moldova se va confrunta cu presiuni şi mai mari din partea Rusiei, pentru care trebuie să fie pregătită", a spus Chirilă.