UE spune că vaccinul Novavax COVID trebuie să poarte un avertisment privind efectele secundare ale acestuia asupra inimii

Doză de vaccin COVID-19
Doză de vaccin COVID-19 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)
D.B.
04.08.2022

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă ca vaccinul COVID-19 de la Novavax să fie însoţit de un avertisment privind posibilitatea apariţiei a două tipuri de inflamaţii cardiace, ceea ce reprezintă o povară suplimentară pentru un vaccin care nu a reuşit până acum să obţină o largă răspândire, informează Reuters.

Afecţiunile cardiace - miocardita şi pericardita - ar trebui să fie enumerate ca noi efecte secundare în informaţiile despre produs pentru vaccinul Nuvaxovid, pe baza unui număr mic de cazuri raportate, a declarat miercuri EMA.

Novavax (NVAX.O) a declarat că nu au existat îngrijorări legate de inflamaţiile cardiace în timpul studiilor clinice ale Nuvaxovid şi că vor fi colectate mai multe date, adăugând că cea mai frecventă cauză a miocarditei sunt infecţiile virale.

"Vom colabora cu autorităţile de reglementare relevante pentru a ne asigura că informaţiile despre produsul nostru sunt în concordanţă cu interpretarea noastră comună a datelor primite", a adăugat compania americană Novavax.

În iunie, Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a semnalat un risc de inflamaţie cardiacă în urma vaccinului Novavax.

Miocardita şi pericardita au fost identificate anterior ca efecte secundare rare, observate mai ales la bărbaţii tineri, în urma vaccinurilor revoluţionare cu ARN mesager (ARNm) realizate de Moderna şi de alianţa BioNTech-Pfizer, marea majoritate a celor afectaţi recuperându-se complet.

EMA a declarat miercuri că a cerut Novavax să furnizeze date suplimentare privind riscul acestor efecte secundare.

Luna trecută, agenţia UE a identificat reacţiile alergice severe ca potenţiale efecte secundare ale vaccinului.

Novavax speră ca persoanele care nu au optat pentru vaccinurile Pfizer şi Moderna să aleagă vaccinul său, deoarece se bazează pe o tehnologie folosită de zeci de ani pentru a combate afecţiuni precum hepatita B şi gripa.

Cu toate acestea, doar aproximativ 250.000 de doze de Nuvaxovid au fost administrate în Europa de la lansarea sa în decembrie, potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor