UE renunţă la sancţiunile propuse împotriva Poloniei

Premierul polonez Donald Tusk (st) şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles, 2023 (Getty Images)
Redacţia
07.05.2024

Comisia Europeană a anunţat, luni, că va încheia procedura de sancţionare a UE împotriva Poloniei, după ce noul guvern al lui Donald Tusk a promis că va restabili independenţa sistemului judiciar, relatează The Guardian.

Executivul UE a declarat că nu mai vede "un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia" şi că intenţionează să retragă procedura de sancţionare prevăzută la articolul 7, care ar fi putut, teoretic, să ducă la retragerea drepturilor de vot în UE ale Varşoviei.

"Ziua de astăzi marchează un nou capitol pentru Polonia", a declarat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie în care i-a felicitat pe Tusk şi guvernul său "pentru acest progres important".

"Restabilirea în curs a statului de drept în Polonia este un lucru extraordinar pentru poporul polonez şi pentru întreaga noastră uniune", a adăugat aceasta.

Tusk, fost prim-ministru polonez şi preşedinte al Consiliului European, a câştigat în Polonia alegerile din octombrie şi a preluat funcţia de prim-ministru cu promisiunea de a "rezolva totul împreună". În februarie, guvernul său a publicat un plan de acţiune menit să restabilească independenţa sistemului judiciar şi să pună capăt numeroaselor conflicte cu Comisia şi Curtea Europeană de Justiţie.

Conform acestui plan, judecătorii membri ai Consiliului naţional al sistemului judiciar polonez vor fi aleşi de către colegii lor prin vot secret pentru a pune capăt influenţei politicienilor, vor fi luate măsuri pentru a consacra independenţa Curţii Supreme, iar judecătorii polonezi nu vor mai fi supuşi unor măsuri disciplinare pentru respectarea legislaţiei UE.

Luni, Comisia a declarat că "primii paşi concreţi" făcuţi de Polonia pentru a pune în aplicare acest plan şi o recunoaştere a deficienţelor în ceea ce priveşte statul de drept au fost relevante pentru verdictul său potrivit căruia statul de drept nu mai este ameninţat. Decizia Poloniei de a se alătura Parchetului European, un organism al UE care anchetează fraudele transfrontaliere, a cântărit, de asemenea, în favoarea sa.

"Veşti excelente de la Bruxelles astăzi! Mulţumim preşedintelui von der Leyen pentru cooperare şi sprijin. Suntem hotărâţi şi devotaţi valorilor noastre europene comune", a scris pe X ministrul polonez al Justiţiei, Adam Bodnar.

Celelalte 26 de state membre ale UE vor avea posibilitatea să facă "observaţii" înainte de retragerea oficială a procedurii de sancţiuni împotriva Poloniei.

Procedura articolului 7 împotriva Poloniei a fost lansată în 2017, după ce guvernul naţionalist de dreapta dură al partidului Lege şi Justiţie a început să revizuiască sistemul judiciar pentru a-şi spori controlul asupra sistemului judiciar.

Cunoscut sub numele de opţiunea nucleară, articolul 7 ar putea duce la pierderea dreptului de vot al unui stat membru al UE în cadrul Consiliului UE. Cu toate acestea, cazul polonez a plutit în derivă timp de ani de zile, deoarece exista temerea că guvernul naţionalist de extremă-dreapta al Ungariei ar fi pus veto la orice acţiune împotriva fostului său aliat ideologic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor