UE îndeamnă Serbia să îşi repare relaţiile cu Kosovo şi critică Turcia

Comisia Europeană a declarat miercuri că Serbia nu este pregătită pentru a începe discuţiile de aderare la UE din cauza tensiunilor sale cu Kosovo, şi a criticat Turcia pentru situaţia drepturilor omului şi reformele insuficiente.
(photos.com)
Epoch Times România
11.10.2012

Comisia Europeană a declarat miercuri că Serbia nu este pregătită pentru a începe discuţiile de aderare la UE din cauza tensiunilor sale cu Kosovo, şi a criticat Turcia pentru situaţia drepturilor omului şi reformele insuficiente, potrivit unui raport Reuters.

În raportul său anual privind ţările care doresc să adere la UE, executivul UE a declarat că Belgradul ar trebuit să facă mai multe pentru a-şi reforma sistemul de justiţie şi a proteja independenţa băncii sale centrale.

Serbia a câştigat râvnitul statut de ţară candidată UE în martie, dar are nevoie de acceptul Comisiei pentru a începe negocierile efective, în cadrul unui proces care ar putea dura ani de zile.

"Paşii care conduc la normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina ar trebui abordaţi în contextul ... negocierilor de aderare ulterioare cu Serbia," a afirmat Comisarul UE pentru extindere Ştefan Fule.

Serbia a încercat din greu să scape de statutul de paria pe care l-a achiziţionat în războaiele balcanice din anii 1990. Ea şi-a reformat economia şi instituţiile şi a arestat suspecţii de crime de război.

Dar tensiunile cu Kosovo, care s-a separat de Serbia în 2008, trag Belgradul înapoi. Acesta a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după ce NATO a început un război aerian împotriva forţelor sârbe.

Mai mult de 90 de ţări, inclusiv Statele Unite şi majoritatea membrilor UE, au recunoscut noua ţară ca stat suveran. Belgradul a promis să nu facă acest lucru, dar este presată să îşi îmbunătăţească cooperarea cu Kosovo în domenii variind de la comerţ la instituţiile de stat şi securitate.

Prim-ministrul sârb, Ivica Dacic, a declarat că a fost deranjat de remarcile legate de îmbunătăţirea "vizibilă şi durabilă" a relaţiilor cu Kosovo din documentul privind strategia de extindere a UE din 2012, care descrie calea de urmat pentru fiecare ţară candidată, în anul care vine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor