UE doreşte să menţină paşapoartele de vaccinare încă un an, până în iunie 2023

(ccer.ro)

Guvernanţii numiţi ai UE din Comisia Europeană au propus menţinerea sistemului de paşapoarte de vaccinare al blocului pentru încă un an, în ciuda faptului că multe ţări membre reduc restricţiile, sau le anulează cu totul.

Într-o notificare pe site-ul său, Comisia afirmă: „Astăzi, Comisia Europeană propune să prelungească certificatul digital UE COVID cu un an, până la 30 iunie 2023”.

Totodată, mai menţionează: „COVID-19 continuă să fie răspândit în Europa şi în acest stadiu nu este posibil să se determine impactul unei posibile creşteri a numărului infecţiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau al apariţiei de noi variante”.

„Extinderea regulamentului va asigura faptul că turiştii pot folosi în continuare certificatul digital COVID al UE atunci când călătoresc în UE, unde statele membre menţin anumite măsuri de sănătate publică”, se adaugă în declaraţie.

„Comisia adoptă astăzi propunerea pentru a se asigura că Parlamentul European şi Consiliul pot încheia procedura legislativă la timp înainte de expirarea actualului regulament”.

Evoluţia survine în timp ce mai multe ţări, inclusiv Danemarca, Norvegia, Italia, Suedia, Franţa, pe lângă ţări din afara UE, cum ar fi Elveţia şi Anglia, trec la eliminarea restricţiilor, inclusiv a paşapoartelor de vaccinare.

Comisia Europeană admite în declaraţia sa că lasă la latitudinea fiecărei ţări să utilizeze paşaportul pentru vaccinul COVID.

„Utilizarea pe plan intern a certificatelor digitale UE COVID rămâne o chestiune pe care trebuie să o decidă statele membre”, notează declaraţia, adăugând „Legislaţia UE privind certificatul digital UE COVID nici nu prescrie şi nici nu interzice utilizarea în ţară a certificatului digital UE COVID (de exemplu pentru acces la evenimente sau restaurante).”

De asemenea, menţionează: „În acelaşi timp, în cazul în care un stat membru stabileşte un sistem de certificate COVID-19 în scopuri interne, ar trebui să continue să se asigure că certificatul digital al UE COVID este, de asemenea, acceptat pe deplin. În plus, Comisia încurajează, de asemenea, statele membre să-şi alinieze perioadele de valabilitate naţionale cu perioada de valabilitate stabilită la nivelul UE în scopul călătoriilor.”

Un studiu recent al experţilor din Spania a concluzionat că paşapoartele pentru vaccin nu au un impact semnificativ asupra reducerii ratelor de infectare cu COVID-19.

Descoperirile sunt similare cu concluzii la care au ajuns studii ale guvernului Regatului Unit.

Studiul spaniol a remarcat că singurele aspecte pozitive ale unei astfel de scheme sunt că „avertizează oamenii că există încă pericolul generat de pandemie şi încurajează vaccinarea în rândul celor reticenţi”.

Cu alte cuvinte, deşi paşapoartele de vaccinare nu au niciun impact vizibil asupra obiectivului lor declarat – reducerea răspândirii COVID-19 – ele reuşesc să menţină frica şi conformitatea populaţiilor afectate de pandemie.

Această concluzie este similară cu recunoaşterea recentă a ministrului francez al Sănătăţii, Olivier Véran, că paşapoartele de vaccinare sunt „o formă deghizată de obligaţie de vaccinare”, dar sunt „mai eficiente”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură