UE deschide o altă procedură de infringement împotriva Poloniei
alte articole
Comisia Europeană a lansat luni proceduri juridice împotriva guvernului polonez, cu o zi înainte ca mulţi dintre judecătorii Curţii Supreme a Poloniei să fie forţaţi să iasă la pensie în baza unei noi legi controversate.
În ultimii aproximativ 2 ani şi jumătate, Bruxelles-ul şi Varşovia s-au aflat în conflict din cauza reformelor judiciare poloneze. UE a declarat că Polonia subminează “principiul independenţei sistemului judiciar”, precizează Deutsche Welle.
“Ţinând cont de lipsa progresului şi implementarea iminentă a noului sistem de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, Comisia a decis astăzi să lanseze de urgenţă procedura de infringement”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
Polonia a insistat că legea este o reformă necesară din cauza reglementărilor învechite care există de pe vremea conducerii comuniste, însă UE a menţionat în mod constant că măsura este un atac împotriva mecanismelor democratice.
Procedura de infringement lansată luni face parte dintr-o investigaţie mai amplă asupra guvernului polonez care ar putea duce la potenţiale sancţiuni din partea Bruxelles-ului. Totuşi, membrii UE trebuie să voteze în unanimitate pentru aplicarea oricăror sancţiuni, iar Ungaria, un aliat apropiat al Poloniei, probabil se va opune acestei măsuri.
Polonia are la dispoziţie o lună pentru a răspunde. Zeci de judecători vizaţi de noua lege au anunţat, de asemenea, intenţia lor de a sfida legea şi de a rămâne în funcţie după ziua de marţi, insistând că reformele nu sunt constituţionale.
Preşedinta Curţii Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, în vârstă de 66 de ani, a declarat că nu are nicio intenţie să îşi abandoneze postul. “Constituţia îmi garantează acest venerabil post timp de şase ani şi nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să depun cerere pentru acest lucru”.
Din cei 76 de judecători care activează în prezent în cea mai înaltă instanţă a Poloniei, 27 au vârste de peste 65 de ani. Plecarea lor ar permite partidului Lege şi Justiţie să propună ca din instanţă să facă parte judecători prietenoşi guvernului.