UE depăşeşte opoziţia Slovaciei şi Ungariei şi e pregătită să adopte un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană este pe cale să finalizeze în această săptămână cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, după ce a reuşit să depăşească opoziţia exprimată de Ungaria şi Slovacia, a declarat viceprim-ministra ucraineană Olga Ştefanişina pe 7 iulie.
Pentru adoptarea sancţiunilor, este necesar consensul tuturor statelor membre ale UE, iar un singur veto poate bloca întregul proces. La sfârşitul lunii iunie, ambasadorii UE nu au reuşit să adopte pachetul din cauza obiecţiilor formulate de Budapesta şi Bratislava.
„Conform informaţiilor mele, ţările europene vor ajunge totuşi la un acord în această săptămână asupra celui de-al 18-lea pachet de sancţiuni, împreună cu Slovacia şi Ungaria”, a declarat Ştefanişina într-un interviu pentru postul ucrainean ICTV.
Întârzierea a venit în contextul unor semnale anterioare de reticenţă din partea celor două guverne, în ciuda faptului că pachetul fusese propus la scurt timp după intrarea în vigoare a celui precedent, la 20 mai.
„Este de remarcat faptul că, şi la adoptarea celui de-al 17-lea pachet, Ungaria a întârziat votul până în ultima zi. A existat chiar o zi în care sancţiunile nu au putut fi aplicate”, a subliniat oficialul ucrainean.
Spre deosebire de premierul ungar Viktor Orban — cunoscut pentru opoziţia sa constantă faţă de sancţiuni şi sprijinul militar acordat Ucrainei — Slovacia nu a blocat anterior măsurile propuse de UE. De data aceasta, însă, Bratislava a solicitat amânarea votului până la clarificarea implicaţiilor financiare ale iniţiativei RePowerEU, care urmăreşte eliminarea dependenţei energetice de Rusia până în 2030.
„Fără o conducere politică fermă în cadrul Uniunii Europene, va fi foarte dificil”, a avertizat Ştefanişina, sugerând că ar putea apărea şi alte ameninţări cu veto din partea unor state membre.
Al 18-lea pachet de sancţiuni vizează noi restricţii în sectoarele energetic şi bancar din Rusia, precum şi interdicţii privind tranzacţiile legate de proiectul conductei Nord Stream. Măsurile fac parte din efortul mai larg al Uniunii Europene de a intensifica presiunea asupra Moscovei, care continuă să respingă apelurile internaţionale la o încetare necondiţionată a focului în Ucraina.
În timp ce UE îşi continuă politica de sancţionare progresivă a Kremlinului, Statele Unite nu au adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei de la preluarea mandatului de către preşedintele Donald Trump, în luna ianuarie.