UE dă liber la consumul de insecte

(Pixabay.com)

UE a aprobat oficial vânzarea viermilor ca hrană pentru oameni.

Anunţul, făcut miercuri de agenţia UE pentru siguranţa alimentelor, precizează în mod specific că viermii uscaţi, larvele de gândaci, sunt alimente sigure pentru consum, în ciuda faptului că raportul a menţionat, de asemenea, că „este posibil să apară reacţii alergice”.

Raportul afirmă, de asemenea, că atâta timp cât viermii nu au reuşit să mănânce nimic timp de 24 de ore înainte de a fi ucişi, ar trebui să fie siguri pentru consum uman.

Raportul adaugă că insectele trebuie fierte „pentru a elimina potenţialii agenţi patogeni şi pentru a reduce sau distruge bacteriile”.

Decizia deschide posibilitatea ca viermii să poată fi măcinaţi şi utilizaţi în alimente - cum ar fi pastele şi biscuiţii - ca surse de proteine, atât timp cât ţările membre naţionale validează proiectul.

Ermolaos Ververis, un ofiţer ştiinţific din unitatea nutriţională a EFSA a comentat „Această primă evaluare a riscurilor EFSA a folosirii insectelor drept hrană poate deschide calea pentru prima aprobare la nivelul UE”.

În lunile următoare, agenţia speră să aprobe tot felul de alte insecte care urmează să fie vândute ca alimente, inclusiv greieri şi unele tipuri de lăcuste.

UE a împins agenda folosirii „proteinelor pe bază de insecte” ca înlocuitor pentru produsele de origine animală, susţinând că iniţiativa va salva planeta.

Anul trecut, Comisia Europeană a anunţat strategia Farm to Fork (F2F), promovând-o drept un program „corect, sănătos şi ecologic” care se va concentra pe „creşterea disponibilităţii şi surselor de proteine alternative, cum ar fi cele provenite din plante, de provenienţă marină şi pe bază de insecte”.

„Trecerea la o dietă mai axată pe plante, cu mai puţină carne roşie şi procesată şi cu mai multe fructe şi legume va reduce nu numai riscurile de boli care pun viaţa în pericol, ci şi impactul sistemului alimentar asupra mediului”, susţine strategia.

Site-ul de ştiri europene EURACTIV, a menţionat că politica solicită consumul de insecte şi a vorbit cu Constantin Muraru de la platforma internaţională a insectelor pentru hrană şi furaje (IPIFF), o organizaţie non-profit a UE care reprezintă interesele producătorilor de insecte.

Muraru a lăudat ideea ca atât oamenii, cât şi animalele să consume mai mult gândaci, spunând că există „un potenţial enorm”.

„În prezent, UE depinde în mare măsură de importul de furaje, dar întreruperea din ultimele câteva luni, în urma focarului de coronavirus, a făcut din ce în ce mai evident că trebuie să căutăm să facem agricultura mai sustenabilă”, a spus el.

„Insectele pot fi produse local şi sunt un produs alimentar bogat în proteine, care poate fi produs în cantităţi mari într-o zonă mică”, a adăugat el.

UE continuă să promoveze ideea de a consuma insecte, autoritatea sa pentru siguranţa alimentelor aprobând vânzarea unei game de insecte ca „alimente noi” la începutul acestui an, ceea ce înseamnă că acestea sunt din ce în ce mai probabil să fie produse în masă pentru consumul uman.

"Acestea au şanse mari să primească undă verde", a declarat secretarul general al Platformei internaţionale a insectelor pentru hrană şi furaje, Christophe Derrien, pentru The Guardian.

Ideea de a mânca insecte a apărut prima oară în liniile directoare ale ONU care „promovează insectele ca un aliment durabil, bogat în proteine”.

Luna trecută, Forumul Economic Mondial a publicat două articole pe site-ul său web, care explorau modul în care oamenii ar putea fi făcuţi să se obişnuiască cu ideea de a mânca buruieni, insecte şi a bea apă de canalizare pentru a reduce emisiile de CO2.

Un articol separat publicat, de asemenea, pe site-ul WEF investighează modul în care oamenii pot fi condiţionaţi să se bucure de consumul de „alimente”, care la suprafaţă par dezgustătoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură