UE are nevoie de investiţii de 450 de miliarde de euro pentru a menţine capacitatea de energie nucleară

(Captură Foto)

Uniunea Europeană va avea nevoie de investiţii de până la 450 de miliarde de euro doar pentru a menţine nivelul actual al capacităţii sale de producţie de energie nucleară, a declarat săptămâna aceasta comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în cadrul unui forum privind energia nucleară.

Energia nucleară va avea un rol important în atingerea obiectivelor climatice ale UE privind producţia de energie electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon, a declarat Simson la Forumul european pentru energie nucleară de la Praga.

"Coloana vertebrală a viitorului sistem european de energie electrică fără emisii de dioxid de carbon va fi formată în mod predominant din surse regenerabile. Dar realitatea este că aceste surse regenerabile vor trebui să fie completate cu o producţie stabilă de energie electrică de bază. Acesta este motivul pentru care energia nucleară nu este doar o preocupare de siguranţă şi securitate, ci şi o soluţie reală", a adăugat ea.

În acest an, un an în care preţurile în creştere ale energiei au subliniat importanţa securităţii energetice, UE se concentrează în mod special asupra disponibilităţii sale în materie de energie nucleară.

Potrivit modelului UE, producţia de energie nucleară va reprezenta aproximativ 15%-16% din producţia de energie a UE în 2030 şi 2050, a precizat Simson.

UE are nevoie de o capacitate de generare stabilă, la nivelul a puţin peste 100 GW, în următoarele decenii. Totuşi, vor fi necesare multe investiţii pentru a menţine această capacitate de generare în viitor.

"Analiza noastră arată că, în lipsa unor investiţii imediate, aproximativ 90% dintre reactoarele existente ar fi închise în perioada în care avem cea mai mare nevoie de ele - în 2030", a precizat Simson.

Potrivit comisarului european, UE va avea nevoie de investiţii cuprinse între 350 de miliarde de euro şi 450 de miliarde de euro doar pentru a menţine actuala capacitate de generare, şi de până la 50 de miliarde de euro pentru operarea pe termen lung a reactoarelor existente.

Noile tehnologii, cum ar fi reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), ar putea fi soluţia pentru integrarea sistemului energetic şi a decarboniza sectoarele care reprezintă cea mai mare provocare, a declarat Simson, adăugând că obiectivul UE este ca primele SMR europene să intre în funcţiune la începutul anilor 2030.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie