UE ar putea deveni mai vulnerabilă la atacurile hackerilor

.
. (Photos.com)

Un plan de reducere a cheltuielilor privind securitatea informatică pentru corpul diplomatic al Uniunii Europene stârneşte îngrijorări printre oficialii care se ocupă de documente clasificate, relatează EUObserver.

Potrivit proiectului de buget al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) pentru 2014, intrat în posesia EUObserver, cheltuielile pentru securitatea comunicaţiilor vor fi reduse de la 10,8 milioane de euro în acest an la 8,3 milioane de euro anul viitor, o scădere de 23%.

Un memoriu suplimentar de o pagină, intrat de asemenea în posesia EUOberver, oferă mai multe detalii. Potrivit documentului, SEAE va reduce fondurile pentru aşa-numita reţea de securitate Solan de la 1,7 milioane de euro la zero.

Investiţiile pentru securitatea IT la biroul său pentru schimburi de informaţii secrete, Intcen, vor fi de asemenea reduse la zero, de la 700.000 de euro.

Bugetul pentru securitatea telefoanelor şi a altor dispozitive ale diplomaţilor UE din străinătate va scădea de la 647.000 de euro la 487.000 de euro.

Printre alte măsuri se numără tăierea cheltuielilor pentru Opswan - o reţea care conectează SEAE din Bruxelles cu cu centrul său de imagini prin satelit de la Torrejon, Spania - de la 1,5 milioane de euro la 774.000 de euro.

În acelaşi timp însă, SEAE va cheltui cu 2,3 milioane de euro mai mult pentru consultanţi IT din sectorul privat.

'Investiţiile în IT sunt multianuale şi variază de la an al an. Propunerea de buget pentru 2014 reflectă contextul bugetar foarte dificil', a spus purtătorul de cuvânt al SEAE, Michael Mann.

El a precizat că Solan va fi înlocuită de o nouă reţea.

'Este normal ca, în calitate de organizaţie nouă, SEAE să-şi revizuiască nevoile în acest domeniu şi să ia în considerare diferite opţiuni. Pentru viitor, acestea ar putea include înlocuirea şi a altor sisteme', a observat el.

Potrivit EUObserver, unele măsuri au sens. Opswan este un sistem de rezervă care este extrem de rar folosit. Firmele private de securitate oferă sfaturi preţioase privind capacitatea sistemelor UE de a ţine pasul cu ameninţările în continuă schimbare.

Însă unele decizii stârnesc îngrijorare. SEAE utilizează patru căi de a transfera documente clasificate. Angajaţii folosesc aşa-numita Reţea a Noilor Comunicaţii (New Communications Network - NCN) pentru a cripta documente 'restricţionate', 'confidenţiale' şi 'secrete' înainte de a le trimite spre şi de a le primi de la cele 140 de ambasade din străinătate ca ataşamente la e-mailuri pe internet.

Angajaţii SEAE folosesc Acid - un software dezvoltat de o companie franceză - pentru a cripta documentele 'restricţionate'înainte de a le trimite pe e-mail de la unul la altul sau spre Consiliul UE, secretariatul statelor membre la Bruxelles.

Ei folosesc de asemenea Solan pentru a transmite documente 'confidenţiale' şi 'secrete' în capitala UE. Solan este o reţea în care calculatoarele şi cablurile sunt fizic deconectate de la internet.

Dacă un oficial SEAE vrea să transfere un document din NCN în Solan, îl descarcă pe un stick USB şi apoi îl transferă în noua reţea.

Documentele 'top secret' - cel mai mare ridicat de clasificare - sunt transferate doar din mână în mână.

O sursă UE a precizat că, în loc să reducă cheltuielile pentru securitatea IT, SEAE ar trebui să modernizeze NCN. Comisia Europeană a creat NCN în 2006, când principala sarcină a delegaţiilor ei din străinătate era să supervizeze proiectele de ajutor.

Însă ambasadele SEAE au un rol politic mai pronunţat, devenind o ţintă pentru serviciile de informaţii secrete ostile.

'Sistemul de criptare al NCN nu se ridică la cele mai ridicate standarde şi nu a fost niciodată acreditat de autorităţile naţionale de securitate ale statelor membre', a precizat sursa UE citată de EUObserver.

'Sunt destul de sigur că toate rapoartele transmise de la delegaţii din locuri sensibile, cum ar fi Mali sau Liban, sunt citite de ruşi şi de chinezi', a adăugat sursa.

Decizia de a renunţa la Solan ar putea crea de asemenea probleme. Dacă SEAE va crea o nouă reţea, aceasta va trebui acreditată de toate cele 27 de state membre înainte ca acestea să permită utilizarea ei în cadrul Consiliului.

Procesul poate dura ani de zile. Între timp, angajaţii SEAE şi ai Consiliului vor fi nevoiţi să pună documente 'confidenţiale' şi 'secrete' pe stick-uri USB sau pe hârtie şi să le transporte personal între diferite clădiri de la sediul din Bruxelles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe