UE amendează Google cu 5 miliarde USD pentru încălcarea legii antitrust în cazul Androidului

(Captură Foto)
Andrei Popescu
20.07.2018

Acţiunile companiei mamă a Google, Alphabet, au primit o lovitură puternică când UE a amendat gigantul american cu 5 miliarde de dolari (4,3 miliarde de euro) – o amendă record – pentru presupuse practici anticoncurenţiale legate de sistemul de operare Android al Google. Anchetele de amploare asupra Alphabet au fost principalul obiectiv al Comisarului pentru Politică Regională al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, de când a fost numită iniţial în această poziţie în 2014.

Amenda record aplicată miercuri are loc după o altă amendă de 2,4 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari) impusă de Vestager anul trecut pentru sistemul online de cumpărături al Google, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. Însă gigantul american a contestat acea decizie prin apel.

Bineînţeles, dimensiunea noii amenzi este cu siguranţă notabilă şi ridică întrebarea: foloseşte blocul aceste amenzi pentru a sancţiona industria hi-tech americană şi pe preşedintele Donald Trump pentru refuzul de a oferi Uniunii Europene o scutire permanentă de la tarifele americane aplicate importurilor de oţel şi aluminiu? Precum China, care foloseşte de asemenea măsuri punitive similare, blocul are la rândul său un surplus comercial masiv cu SUA de aproximativ 150 miliarde de dolari.

Unii au speculat că amenzile piperate şi monitorizarea intensă sunt rezultatul nemulţumirii UE faţă de dominaţia globală a industriei hi-tech americane. Bloomberg a precizat că amenda anunţată este aproximativ echivalentă cu contribuţia anuală a Olandei la bugetul UE.

Decizia va ridica valoarea totală a amenzilor împotriva Alphabet la 6,7 miliarde de euro şi, în curând, compania ar putea fi amendată suplimentar pentru contractele Google privind reclamele online – ultimele trei anchete antitrust desfăşurate împotriva companiei.

Deşi amenda este imensă conform majorităţii standardelor, de abia va afecta profiturile Alphabet, în condiţiile în care aceasta a câştigat anul trecu 5 miliarde de dolari la fiecare 16 zile. Dar pentru Google este mai nemulţumitor faptul că va fi forţată să permită producătorilor de telefoane mobile să aleagă aplicaţii care nu sunt produse de Google pentru a fi preinstalate pe dispozitivele care folosesc Android. Pentru dezvoltatorii de aplicaţii, acest lucru ar putea fi o oportunitate imensă, ţinând cont că 80% dintre smartphone-urile din lume funcţionează pe baza sistemului Android.

Oficialii UE au investigat contractele Google care obligă producătorii de telefoane cu Android să folosească motorul Google de căutare şi browserul Google Chrome înainte de a primi acces la magazinul de aplicaţii Play.

UE vizează de asemenea şi plăţile efectuate de Google către operatorii de telecomunicaţii şi producătorii de echipamente de telecomunicaţii care instalează în mod exclusiv motorul Google de căutare şi browserul Google Chrome, precum şi contractele care previn producătorii de telefoane mobile să vândă dispozitive care folosesc alte versiuni ale Android.

Potrivit Financial Times, avocaţii companiei Alphabet susţin că Vestager a interpretat în mod eronat elementele de bază ale modului în care funcţionează competiţia în industria hi-tech, adăugând că utilizatorii de Google Play pot descărca cu uşurinţă aplicaţii rivale cu un singur click.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor