UE: Alimente de 500 milioane euro pentru persoanele cele mai defavorizate

Comitetul de gestionare a organizării comune a pieţei unice a aprobat alocarea de fonduri UE pentru programul pe 2013 privind produsele alimentare destinate persoanelor cele mai defavorizate. Aproximativ 18 milioane de persoane din 19 state membre ale UE vor beneficia de bugetul de 500 de milioane de euro.
(photos.com)
Epoch Times România
11.10.2012

Comitetul de gestionare a organizării comune a pieţei unice a aprobat alocarea de fonduri UE pentru programul pe 2013 privind produsele alimentare destinate persoanelor cele mai defavorizate. Aproximativ 18 milioane de persoane din 19 state membre ale UE vor beneficia de bugetul de 500 de milioane de euro.

Programul se află în ultimul său an de existenţă în forma actuală, fiind aşteptate noi propuneri pentru un program mai vast, mai flexibil, mai strâns legat de politica de coeziune socială. Acestea vor fi prezentate la sfârşitul acestei luni, fiind responsabilitatea comisarului UE pentru Afaceri Sociale, Laszlo Andor.

„Putem fi mândri de ceea ce s-a realizat de-a lungul anilor cu ajutorul acestui program, dar a sosit momentul să ne gândim la cele mai bune modalităţi de a răspunde în viitor la nevoile persoanelor celor mai defavorizate din UE”, a declarat joi Dacian Cioloş, comisarul pentru Agricultură.

Se estimează că aproximativ 18 milioane de persoane vor beneficia de acest program în anul următor. Acesta este motivul pentru care Comisia a propus rezervarea unui buget de 2,5 miliarde de euro în propunerea sa de buget pentru perioada 2014-2020 pentru programul de ajutorare a persoanelor celor mai defavorizate. Deoarece se încadrează mai bine în obiectivele de reducere a sărăciei în UE, această finanţare este prevăzută în cadrul politicii de coeziune socială şi nu în cadrul Politicii Agricole Comune. Comisarul Andor va prezenta în curând propuneri pentru noul program de după 2013.

Evoluţia programului

Programul UE de distribuire a produselor alimentare către persoanele cele mai defavorizate din Comunitate funcţionează din decembrie 1987, când Consiliul a adoptat normele privind deblocarea produselor agricole plasate în stocuri de intervenţie publică în cazul statelor membre care doreau să le utilizeze drept ajutoare alimentare pentru persoanele cele mai defavorizate din UE. De-a lungul anilor, programul a devenit o importantă sursă de aprovizionare pentru organizaţiile care lucrează în contact direct cu persoanele cele mai defavorizate. Aproximativ 18 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de ajutoarele alimentare distribuite în cadrul acestui program.

Din cauza reformelor succesive s-a ajuns la o politică agricolă comună condiţionată într-o măsură mult mai mare de piaţă, cu niveluri semnificativ mai mici ale stocurilor de intervenţie. Drept urmare, programul a fost în cele din urmă revizuit în 2012, fiind introduse măsuri legate de unele considerente nutriţionale, pentru a se facilita accesul la produsele de pe piaţa liberă, astfel încât, în prezent, conservele de fructe şi legume, conservele de carne de vită şi de ton pot face parte din program.

În cadrul programului pentru 2013, nu vor mai exista practic stocuri care să provină din cele de intervenţie.

Cât despre evoluţia viitoare a programului, în propunerea sa privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2014-2020, Comisia a propus să se prevadă un buget de 2,5 miliarde de euro pentru o perioadă de 7 ani, pentru a se continua finanţarea asistenţei UE acordate persoanelor celor mai defavorizate în temeiul rubricii I din bugetul UE, deoarece aceasta se înscrie mai bine în obiectivul de reducere a sărăciei al Strategiei Europa 2020. Comisia elaborează în prezent propuneri concrete pentru modelarea viitorului program în cadrul politicii de coeziune socială, care urmează să fie publicate în data de 23 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor