Ucraina va susţine în faţa UE un test la democraţie: alegerile parlamentare

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, puterea ucraineană i-a amintit Uniunii Europene (UE) vechea înţelegere: dacă rezultatele votului vor fi declarate legitime, Ucraina va fi primită în rândurile UE.
(photos.com)
Epoch Times România
17.10.2012

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, puterea ucraineană i-a amintit Uniunii Europene (UE) vechea înţelegere: dacă rezultatele votului vor fi declarate legitime, Ucraina va fi primită în rândurile UE. Prim-vicepremierul ucrainean Valeri Horoşovski a declarat luni în Germania că până la sfârşitul anului între Ucraina şi UE ar putea fi semnat un acord de asociere, care să înglobeze şi un acord de liber schimb. Optimismul înaltului funcţionar ucrainean a stârnit uimire nu doar la Bruxelles, ci şi la Kiev, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

'Documentul a fost pus în totalitate de acord, a fost avizat şi aşteaptă doar o decizie politică. Dacă alegerile (parlamentare) vor fi declarate ca fiind conforme principiilor paneuropene, acest lucru îi va deschide Ucrainei drumul spre statutul de membru asociat, spre un regim fără vize, iar în perspectivă şi spre statutul de membru deplin în UE', a declarat Horoşovski.

Acordul la care a făcut referire Horoşovski a fost parafat la Kiev în 30 martie, dar textul documentului separat privind liberul schimb a fost aprobat abia în iulie. De atunci, s-a luat o pauză: reprezentanţii UE au declarat că promovarea integrării ucrainene va depinde de cât de corect şi democratic se vor desfăşura alegerile parlamentare.

Însă, în momentul când Horoşovski le-a garantat liderilor europeni că partea ucraineană va îndeplini neapărat această condiţie, s-a dovedit că situaţia s-a schimbat. Ambasadorii Germaniei, Franţei şi Poloniei, care au participat luni la discuţiile desfăşurate la Institutul de politică mondială de la Kiev, au declarat că alegerile parlamentare sunt o condiţie necesară, dar nu singura pentru semnarea acordurilor privind integrarea Ucrainei în UE. Ei au subliniat că până şi recunoaşterea rezultatelor alegerilor de către comunitatea internaţională va însemna doar reluarea dialogului între Kiev şi Bruxelles.

Analistul Vladimir Gorbaci de la Institutul pentru cooperare euroatlantică este de părere că poziţia UE nu s-a schimbat, iar modificările din cerinţele impuse Ucrainei au fost determinate de faptul că puterea ucraineană 'a încercat să şmecherească': 'Europenii aşteptau ca rezultatele alegerilor parlamentare să schimbe situaţia politică din ţară, ca noua componenţă a parlamentului să fie capabil să rezolve acele probleme care împiedică dezvoltarea procesului de integrare europeană. Printre primele s-ar număra probleme precum justiţia selectivă, oligarhizarea puterii, corupţia. Însă, este evident chiar şi acum că alegerile nu vor schimba nimic: atât timp cât la putere se află echipa lui Ianukovici, nu vor exista reforme de sistem profunde, iar faptul că alegerile parlamentare se vor desfăşura corect din punct de vedere procedural nu schimbă nimic', explică Gorbaci.

Experţii de la Kiev constată că puterea ucraineană şi oaspeţii de la Bruxelles vorbesc 'limbi diferite'. Europenii declară că fără participarea liderilor opoziţiei în alegerile parlamentare rezultatele votului nu pot fi corecte, iar politica una concurenţială, în timp ce premierul ucrainean Nikolai Azarov afirmă că puterea trebuie să-şi asigure în urma alegerilor un număr maxim de deputaţi loiali, pentru a desfăşura în mod eficient politica preşedintelui.

Liderii europeni insistă asupra necesităţii eliberării din detenţie a fostului premier Iulia Timoşenko şi a membrilor guvernului său, în timp ce reprezentanţii puterii de la Kiev strâng din umeri, invocând neamestecul în activitatea sistemului juridic, dar în acelaşi timp refuză să aducă la îndeplinire decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care a emis încă din vară un verdict privind încălcarea drepturilor fostului ministru de externe Iuri Luţenko, în momentul arestării şi al detenţiei sale. Justiţia europeană a decis eliberarea lui Luţenko şi plata de compensaţii către acesta, însă politicianul, care are nevoie de tratament medical urgent, continuă să se afle în detenţie, în timp ce partea ucraineană încearcă să conteste decizia CEDO.

Între timp, la Strasbourg este pe cale să fie finalizate dezbaterile pe marginea primului recurs înaintat de avocaţii Iuliei Timoşenko în privinţa caracterului ilegal al arestării acesteia.

'Indiferent ce decizii s-ar lua la Strasbourg, puterea ucraineană va continua să tărăgăneze aplicarea lor', este de părere Gorbaci. Analistul este convins că Europa nu mai are demult încredere în echipa lui Ianukovici: 'De fapt, atât timp cât acest grup de oameni se află la putere, niciun fel de acorduri privind integrarea europeană nu vor putea fi semnate. Această situaţie s-ar putea prelungi până în 2015, când vor avea loc alegerile prezidenţiale din Ucraina', opinează Gorbaci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor