Diaconescu: Litigiul cu Bulgaria nu e o revendicare sau un conflict

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat duminică, la Realitatea TV, că litigiul cu Bulgaria nu e o revendicare sau un conflict, ci doar ”pretenţia” de a se aplica unei zone Convenţia dreptului mărilor.
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.03.2012

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat duminică, la Realitatea TV, că litigiul cu Bulgaria nu e o revendicare sau un conflict, ci doar ”pretenţia” de a se aplica unei zone Convenţia dreptului mărilor.

”Nu avem un litigiu. Nu avem decât pretenţia de a stabili, conform regulilor dreptului internaţional, o zonă, un loc geometric, faţă de care să se aplice Convenţia dreptului mărilor”, a declarat Cristian Diaconescu, întrebat dacă litigiul cu Bulgaria este unul teritorial.

”Aceste litigii nu sunt considerate revendicări, nu sunt considerate conflicte între state, ci modalităţi de reglementare a unor situaţii teritoriale rămase de zeci şi zeci de ani, pe baza dreptului internaţional”, a spus Diaconescu, care a adăugat că problema în cauză nu a avut nicio legătură cu negocierile de aderare la NATO sau UE. ”Am fost parteneri cu Bulgaria şi în integrarea în Alianţa Nord-Atlantică, în procesul de aderare la UE, ambele procese derulându-se, din punct de vedere politic, cât se poate de corespunzător”, a explicat şeful diplomaţiei.

Cristian Diaconescu a refuzat să comenteze acuzaţiile premierului Boiko Borisov, care s-a referit la pretenţii teritoriale absurde pentru secolul al XXI-lea.

”Nu fac niciun comentrariu la adresa politicienilor străini. Îi aşteptăm (n.r. - pe bulgari) cu mare interes şi cu mare disponibilitate la runda de negocieri de la Bucureşti, în care pretenţiile reciproce, repet, care se evaluează cât se poate de tehnic, (...) pot să se concretizeze într-un acord între cele două state care să reflecte (...) relaţiile excepţionale dintre noi”, a subliniat ministrul de externe.

Diaconescu a mai precizat că ultima rundă de negocieri a avut loc în urmă cu aproximativ o lună, la Sofia, dar atenţia media nu a fost prea mare, întrucât negocierile au fost purtate din partea română de un director general din MAE.

Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, la Digi 24, că România şi Bulgaria au un litigiu privind frontiera de stat, într-o zonă din marea teritorială.

Diaconescu a declarat că cele două ţări trebuie să aibă "o discuţie politică de fond privind delimitarea platoului continental şi a mării teritoriale, cu Bulgaria. Aşa cum am avut negocieri cu Ucraina şi cu Bulgaria sunt încă o serie de aspecte nesoluţionate, pe care o să le punem în discuţie, o spun cât se poate de formal dacă doriţi, împreună cu partenerii noştri".

Cristian Diaconescu a subliniat că zona în litigiu priveşte "chiar frontiera de stat, marea teritoriala dintre cele două state. E drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu e foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, nu văd de ce foarte rapid aceste lucruri nu pot fi rezolvate".

MAE bulgar a reacţionat miercuri spunând că Bulgaria şi România negociază delimitarea spaţiilor din zona Mării Negre de peste 20 de ani şi a precizat că discuţiile se derulează într-o atmosferă prietenească, iar dosarul nu afectează relaţiile bilaterale.

Bulgaria a început de câteva luni negocierile cu ExxonMobil pentru concesionarea suprafeţei de platou continental din Marea Neagră aflată în litigiu cu România, au precizat pentru NewsIn surse diplomatice.

Porţiunea aflată în litigiu, de peste 300 de kilometri pătraţi, are o importanţă strategică din două motive. Dacă ar reveni România, suprafaţa respectivă ar permite crearea unei conexiuni directe între România şi Turcia în cadrul proiectului Nabucco.

Pe de altă parte, suprafaţa aflată în litigiu s-ar afla pe traseul viitoarei conducte de gaz South Stream.

Proiectul South Stream, care se bucură de sprijinul noului preşedinte rus, Vladimir Putin, vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, apoi către Grecia, Italia şi Austria.

România este dispusă să meargă cu litigiul la Curtea de la Haga, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul diferendului cu Ucraina, tot într-un mandat al lui Cristian Diaconescu.

Potrivit surselor citate, platoul continental nu este singura problemă de frontieră dintre România şi Bulgaria. Bucureştiul vrea o recalculare a frontierei de pe Dunăre, care este trasată pe mijlocul firului de apă. În ultimii ani, malul bulgăresc s-a erodat, ceea ce a dus la o deplasare a graniţei către Bulgaria. În urma recalculării, marea majoritate a insulelor de pe Dunăre, unde există câteva sute de hectare de fond forestier, ar reveni României.

La Realitatea TV, ministrul a precizat că miza MAE în acest caz este ”respectarea dreptului internaţional”, iar ministerul pe care-l conduce nu se ocupă de chestiuni ce ţin de energie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor