Ultimul transport de uraniu puternic îmbogăţit a părăsit Ucraina, cu destinaţia Rusia

Un transport de uraniu îmbogăţit (suficient pentru a fabrica o armă nucleară, potrivit unui expert american) a părăsit sâmbătă seara un depou de cale ferată din Ucraina îndreptându-se către Rusia - o mutare concepută pentru a coincide cu summitul internaţional privind securitatea nucleară care s-a deschis luni la Seul, relatează Reuters.

Cele 19 kg de uraniu puternic îmbogăţit, încărcate în patru containere în cadrul unei operaţiuni de înaltă securitate, au fost ultimul material de acest gen scos din fosta republică sovietică în cadrul unui program de doi ani cu Statele Unite ale Americii şi Rusia.

Finalizarea programului a fost stabilită pentru momentul începerii summitului pe probleme de securitate nucleară de la 26-27 martie de la Seul, la care participă lideri din peste 50 de ţări, între care şi preşedintele SUA Barack Obama şi omologul său ucrainean Viktor Ianukovici.

Summitul de la Seul se va concentra pe măsurile de protecţie a materialelor şi facilităţilor nucleare şi de prevenire a traficul ilicit cu materiale pentru fabricarea de arme nucleare.

"Ceea ce vedeţi aici este suficient material pentru fabricarea unei arme nucleare", a declarat Andrew Bieniawski, directorul "Global Reduction Threat Initiative" din cadrul Administraţiei Naţionale a SUA pentru Securitate Nucleară, în timp ce containerele erau încărcate sub pază la depozitul de lângă Kiev.

În total 200 de kilograme de uraniu puternic îmbogăţit au fost scoase din Ucraina şi trimise înapoi în Rusia - ţara de unde proveneau - din mai 2010. Materialul va ajunge la centrul Mayak de procesare a combustibilului nuclear din Munţii Urali.

Bieniawski a adăugat că materiale similare mai trebuie încă scoase din Cehia şi Ungaria, state aliate NATO, şi Vietnam, în cadrul unor programe cu Statele Unite în următorii patru ani.

"Ucraina este un model pentru viitoare transporturi... Putem spune că lumea este mai sigură. Dacă o ţară elimină acest material ea devine mai sigură, pentru că teroriştii nu pot obţine material nuclear", a spus Andrew Bieniawski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe