Ucraina încearcă să-şi restabilească imaginea în UE prin intermediul Transnistriei
alte articole
Asigurând un progres în reglementarea conflictului transnistrean, Ucraina şi-ar putea consolida imaginea în Uniunea Europeană, iar preşedintele său, Viktor Ianukovici, şi-ar putea atrage voturi suplimentare în alegerile prezidenţiale de peste 2 ani, au declarat pentru cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta politicieni şi experţi ucraineni şi transnistreni, comentând vizita desfăşurată de ministrul de externe de la Kiev, Leonid Kojara, la Chişinău şi Tiraspol. În acelaşi timp, experţii subliniază că succesul iniţiativei depinde în mod direct de acordurile dintre Kiev şi Moscova.
Ucraina poate face pentru soluţionarea conflictului transnistrean mai mult decât predecesorul său la conducerea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), deoarece 'are multe pârghii de influenţă economice, politice şi de forţă asupra părţilor aflate în conflict', a declarat pentru ziarul rus menţionat preşedintele comisiei pentru relaţii externe a 'parlamentului' transnistrean, Dmitri Soin, amintind că Ucraina se învecinează cu Transnistria şi ar putea, dacă doreşte, să blocheze exporturile regiunii în Rusia sau dimpotrivă, să-i asigure un 'coridor verde'.
De altfel, potrivit lui Soin, acesta este doar unul dintre posibilele argumente ale Kievului, printre care se numără şi diaspora ucraineană şi organizaţiile sociale din regiune loiale Ucrainei.
Cu toate acestea, afirmă politicianul transnistrean, influenţa Kremlinului asupra Tiraspolului rămâne decisivă, iar dacă Ucraina doreşte să obţină rezultate reale în urma eforturilor sale de pacificare, ea ar trebui să convină iniţial acest lucru cu Rusia. 'Cel mai rău ar fi dacă Ucraina va începe să concureze cu Rusia în direcţia transnistreană, pentru că în pierdere se va pomeni nu doar Transnistria, ci şi Kievul şi Moscova', a declarat Soin, amintind că în 2015 în Ucraina au loc alegeri prezidenţiale şi că 'Ianukovici va încerca să obţină voturi suplimentare inclusiv din contul Transnistriei, nu doar în regiune, ci şi în Ucraina'.
În opinia analistului ucrainean Serghei Tolstov, director al Institutului pentru analiză politică şi studii internaţionale de la Kiev, 'Ucraina va căuta puncte de contact cu Rusia', pentru că 'dacă nu-şi va pune de acord paşii cu Moscova, aceştia vor eşua'. După toate probabilităţile, Kievul va alege tactica paşilor mărunţi, care să mulţumească toate părţile interesate. Printre aceştia s-ar putea numără soluţionarea problemei privind delimitarea sectorului transnistrean al graniţei moldo-ucrainene, proces în care Kievul i-ar putea implica şi pe transnistreni. 'Kievul nu va face paşi care să blocheze Rusia. Kojara este un pragmatic şi un realist, şi el se va concentra pe acţiuni strict pragmatice, care se referă la traficul de mărfuri, de persoane, de transport', a precizat Tolstov.
Dimpotrivă, directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, nu exclude ca Ucraina să aibă şi iniţiative mai răsunătoare. Potrivit analistului, 'Ucraina şi-ar putea oferi tot sprijinul pentru evacuarea sau distrugerea la faţa locului a muniţiilor ruseşti care se păstrează în depozitele din Transnistria'. 'Acest lucru ar constitui un bun motiv şi ar lipsi de temei prezenţa în regiune a Grupului Operativ al Trupelor Ruseşti, Moscova afirmând astăzi că această prezenţă este necesară pentru paza arsenalelor militare', a conchis expertul.
Despre retragerea trupelor ruseşti din regiune ca un obiectiv prioritar a vorbit în timpul întrevederii avute cu Leonid Kojara la Chişinău şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a subliniat că în timpul negocierilor pe marginea reglementării conflictului transnistrean Chişinăul va insista asupra demilitarizării totale a Transnistriei. Ca răspuns, Kojara a declarat că poziţia Kievului în acest conflict este 'foarte apropiată' de cea a Chişinăului.
La rândul său, ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, i-a amintit colegului ucrainean despre iniţiativa înfiinţării unui 'spaţiu economic unic pe ambele maluri ale Nistrului', subliniind de asemenea importanţa menţinerii sub control a situaţiei din Zona de Securitate a conflictului.
Între timp, situaţia din regiune continuă să se tensioneze, părţile acuzându-se reciproc. În acest sens, Chişinăul a decis chiar să solicite ajutor Washingtonului. Înainte de aceasta, Leancă a declarat că 'ar fi bine dacă, în 2013-2014, Administraţia Obama va revizui unele priorităţi şi obiective, asumându-şi un rol mai dinamic în problema Transnistriei'.
Însă, în formatul de negocieri '5+2' SUA au doar statut de observator, la fel ca UE, în timp ce Rusia, Ucraina şi OSCE - mediatori. Pentru a modifica acest format, lucru la care îndeamnă Chişinăul, este necesar nu doar acordul părţilor aflate în conflict, ci şi al mediatorilor, însă Rusia şi Ucraina au declarat deja că nu consideră oportun ca UE şi SUA să devină mediatori ai acestui conflict.