Ucraina ar putea cumpăra în 2015 mai mult gaz european decât rusesc
alte articole
În acest an, Ucraina plănuieşte să acopere 60% dintre nevoile sale de gaz importat din Europa şi să reducă dependenţa sa de gazul rusesc, a declarat joi compania ucraineană Naftogaz.
Într-un interviu, directorul executiv al Naftogaz, Andrei Koboliev, a declarat că livrările din Rusia ar putea să scadă în câţiva ani la doar o treime din totalul importurilor ucrainene de gaz, deoarece Ucraina profită de abilitatea sa de a importa mai mult gaz de pe pieţele europene liberalizate.
Aceste cifre erau imposibil de imaginat în urmă cu câţiva ani, când Rusia acoperea toate importurile ucrainene de gaz: peste 50 de miliarde de metri cubi dintr-un consum total de 70 de miliarde de metri cubi.
Dar conflictele legate de preţuri, alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus, anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi susţinerea rebelilor separatişti din estul Ucrainei de către Kremlin au distrus relaţiile bilaterale ale celor două state.
Economia zdruncinată a Ucrainei a trebuit să reducă consumul de energie şi unele întreprinderi au trecut pe cărbune după ce Rusia a decis să vândă gaz Ucrainei la preţuri mult mai ridicate decât cele din Europa.
Ca urmare, Ucraina a importat doar 21 miliarde de metri cubi de gaz, dintre care 5 au provenit din Europa.
În acest an, Ucraina va reduce importurile la aproximativ 20 miliarde de metri cubi, dintre care doar 40% vor proveni din Rusia şi 60% de la furnizori europeni precum RWE, GDF şi Statoil.
Importurile Ucrainei din Europa au înfuriat compania rusească Gazprom, care a declarat că clienţii săi europeni revând gazl rusesc Ucrainei, încălcând astfel contractele existente. Dar Ucraina susţine că pieţele europene de gaz sunt libere.
“Piaţa europeană s-a schimbat atât de mult. Încercările de monopolizare a pieţelor nu mai funcţionează”, a declarat Koboliev.
Conform lui Koboliev, capacitatea conductelor care pot livra gaz din Europa a crescut atât de mult în lunile recente încât Europa ar putea, în teorie, să acopere 90% din necesarul ucrainean de gaz importat.
În următorii câţiva ani Ucraina speră să adopte o legislaţie care va limita importurile de la un singur furnizor la 33% din totalul importurilor, similar cu ceea ce se întâmplă în unele ţări ale Uniunii Europene.
De asemenea, Ucraina va avea nevoie de un nou acord cu Gazprom în privinţa preţului începând cu 1 aprilie 2015, când expiră o ofertă rusească cu reduceri. Koboliev a afirmat că doreşte ca acest acord să se bazeze pe un mixaj între preţul la vedere şi preţul tradiţional indexat la petrol.
Uniunea Europeană a ajutat la intermedierea ultimului acord ruso-ucrainean pentru livrarea de gaz, după ce Rusia a suspendat livrările către Ucraina ca urmare a unei dispute pentru preţ provocate de tulburările politice din Kiev.
Koboliev a declarat că doreşte ca noile discuţii, cu participarea UE, să înceapă în această lună.
Acesta a mai declarat că Naftogaz încă furnizează gaz către unele părţi din estul separatist al Ucrainei în ciuda facturilor neplătite din luna octombrie, în valoare de 350 de milioane USD, pentru 1 miliard de metri cubi.
În plus, Gazprom a declarat joi că va construi o centrală pentru gaz natural lichefiat cu o capacitate anuală de până la 15 milioane de tone în Marea Baltică. Centrala va fi construită în apropierea portului Ust-Luga.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.