Ucraina a pus stăpânire pe reţelele electrice moldoveneşti (presa)
Ucraina a pus stăpânire pe reţelele electrice moldoveneşti, scrie ziarul 'Adevărul', potrivit căruia înainte de a-şi prezenta demisia, premierul ucrainean Mikola Azarov a decis mutarea în gestiunea Ministerului Energiei ucrainean a 23 de linii electrice interstatale, unele către Republica Moldova.
Unul dintre efectele imediate ale deciziei executivului de la Kiev este şi blocarea iniţiativei ministrului moldovean al economiei, Valeriu Lazăr, privind instalarea pe linia electrică Vulcăneşti-Isaccea a unor convertoare back-to-back, ce vor permite reluarea importurilor de energie electrică din România în Republica Moldova, potrivit ziarului
Guvernul de la Chişinău a fost surprins de decizia Kievului, pe care o consideră ilegală. Ion Grâu, consilierul special pe probleme energetice al premierului Iurie Leancă, nu exclude şi depunerea unei sesizări la secretariatul Comunităţii Energetice Europene şi la Comisia Europeană, pentru că ar fi fost încălcate anumite prevederi ale tratatelor internaţionale. Consilierul premierului dă şi el asigurări că securitatea energetică a ţării nu este afectată de această decizie.
Analistul politic Petru Bogatu susţine în 'Ziarul Naţional' că situaţia din Ucraina este îngrijorătoare, fiindcă 'astăzi asistăm la cel mai mare pericol de la prăbuşirea Uniunii Sovietice încoace, cel de răsturnare a echilibrului geopolitic în Europa'. Provoacă mare nelinişte şi poziţia Rusiei faţă de Ucraina. Se pare că Moscova pregăteşte terenul pentru un amestec şi mai mare în această ţară. 'Nu ştiu dacă va fi prin invazie militară directă sau prin uneltiri în regiuni, dar pericolul e mare', avertizează Petru Bogatu.
În urmă cu 22 de ani, pe 2 martie, Rusia intervenea militar împotriva Republicii Moldova, aminteşte in ediţia de joi 'Ziarul de Gardă'. Războiul pentru independenţă a înghiţit peste 270 de vieţi şi a nenorocit alte câteva mii. 'Ziarul de Gardă' a încercat să afle care este soarta eroilor independenţei. Majoritatea dintre ei spun că 'dacă nu ar exista ziua de 2 martie, cred că nu şiar aminti de noi tot aşa cum nuşi amintesc în celelalte 364 de zile' ale anului.
'Timpul' publică un interviu cu Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care şi-a dat demisia din această funcţie pentru a candida, de pe poziţie egală cu ceilalţi, la un nou mandat. 'În prezent, mi-am depus dosarul pentru a participa la concursul de alegere a preşedintelui Academiei. Am plecat din funcţie pentru a fi egal în şanse cu ceilalţi trei candidaţi', a declarat Duca.