Turnură ciudată în scandalul NSA şi serviciul german de informaţii

Biroul central al NSA la Fort Meade
Biroul central al NSA la Fort Meade (NSA via Getty Images)

Washingtonul a lăsat la latitudinea autorităţilor de la Berlin dacă transmit listele cu "selectori" comisiei speciale de anchetă parlamentară sau nu, scrie publicaţia germană "Die Zeit", citând surse din administraţia Obama.

Reamintim că lista de selectori implică termeni de căutare precum numere de telefon, adrese de e-mail şi IP-uri , pe care serviciul german de informaţii externe (BND) trebuia să le caute pentru NSA.

Această dezvăluire pune în dificultate guvernul Merkel care insistase că nu poate da legislativului datele despre ţintele spionajului american în Germania pe motiv că americanii se opun.

Potrivit sursei citate, guvernul german ar fi prezentat lucrurile distorsionat. Casa Albă ar fi exprimat rezerve, dar ar fi lăsat guvernul german să ia decizia. "Dacă am putea pleca de la premisa că tot ce trebuie să rămână secret, chiar rămâne secret, am avea mai puţine rezerve. Experienţa ne învaţă însă că la voi totul apare în ziarul de a doua zi", ar fi spus oficialii americani sub protecţia anonimatului, citaţi de Die Zeit, care ar fi respins şi argumentul autorităţilor de la Berlin că SUA ar fi intenţionat să restrângă colaborarea dintre serviciile de informaţii ale celor două ţări din cauza listei de selectori.

Dincolo de această turnură în scandalul NSA, care aruncă o nouă lumină asupra evenimentelor, publicaţia germană îl citează pe fostul şef al BND Ernst Uhrlau cu afirmaţia că responsabilul pentru servicii din cancelarie de la vremea respectivă, Frank-Walter Steinmeier (SPD), actualmente ministru de Externe, ar fi fost informat în 2003 despre faptul că NSA spionează societatea germană de telefonie Telekom prin intermediul BND.

Poziţia americană

Pe de altă parte, Michael Hayden, director al NSA din 1999 până în 2005 şi şef al CIA din 2006 până în 2009, susţine că politicienii germani sunt o ţintă legitimă a spionajului american. "Oricât de bun şi important prieten ne-ar fi Germania, interesele noastre nu sunt întotdeauna similare. Sunt vremuri în care politica germană deviază de la ce ar prefera americanii. Informaţiile despre asta sunt utile pentru guvernul american", a spus Hayden pentru "Die Zeit".

"Noi nu-i spionăm pe cei răi, ci pe cei interesanţi. Nu îmi cer scuze pentru spionarea germanilor, dacă s-a întâmplat", a declarat Michael Hayden, fost director al NSA şi CIA.

În opinia fostului şef NSA, spionajul este o normalitate acceptată la nivel internaţional în care nu are rost să faci distincţii între prieten şi duşman. „NSA nu este un organ penal. Noi nu-i spionăm pe cei răi, ci pe cei interesanţi. Nu îmi cer scuze pentru spionarea germanilor, dacă s-a întâmplat, dar îmi cer scuze pentru că n-a fost ţinută secretă şi pentru că noi n-am calculat costurile politice ale unei dezvăluiri", a conchis el.

De partea cealaltă, guvernul german a respins aceste acuzaţii. Responsabilul pentru servicii secrete din cancelarie, Peter Altmaier, a negat faptul că guvernul federal ar fi primit undă verde de la americani să transmită lista selectorilor deputaţilor germani. „Există reguli ale jocului între serviciile secrete de care guvernul federal trebuie să se ţină. Lista nu poate fi dată fără acordul părţii americane", a explicat acesta pentru Spiegel.

Recomandăm şi: Cum a ajuns serviciul secret german să spioneze obiective europene pentru NSA

Scandalul NSA-BND ia proporţii: Merkel ar fi minţit în legătură cu acordul No-spy cu SUA

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.