Turismul românesc în euforie după ce în Bulgaria s-a interzis fumatul în spaţii publice (presă)

Patronii de hoteluri şi restaurante din România sunt în euforie după ce în Bulgaria a fost interzis fumatul în spaţii publice începând de la 1 iunie, notează luni cotidianul sofiot 24 Ceasa, citând cel mai mare post de televiziune din Bulgaria bTV.
(Christopher Furlong / Getty Images)
Epoch Times România
28.05.2012

Patronii de hoteluri şi restaurante din România sunt în euforie după ce în Bulgaria a fost interzis fumatul în spaţii publice începând de la 1 iunie, notează luni cotidianul sofiot 24 Ceasa, citând cel mai mare post de televiziune din Bulgaria bTV.

Reprezentanţii industriei turistice din România speră că în acest sezon turistic vor reuşi să atragă mai mulţi turişti autohtoni care până acum se duceau pe litoralul bulgăresc, ei mizând pe faptul că aceştia vor renunţa la destinaţiile bulgare pe motiv că de la 1 iunie fumatul în toate spaţiile publice închise din Bulgaria va fi interzis, susţine bTV, fără să precizeze însă care este sursa acestor informaţii în condiţiile în care nu este citat nici un hotelier sau turoperator din România.

Potrivit patronilor de hoteluri din Bulgaria interzicerea fumatului poate afecta preferinţele turiştilor, şi mai ales pe ale turiştilor străini, care pot alege o altă destinaţie.

Se aşteaptă ca în acest an staţiunile bulgăreşti să fie vizitate de circa 1 milion de turişti din România. Potrivit industriei turistice din Bulgaria, românii încă nu ştiu despre interzicerea fumatului, dar după ce vor afla şi-ar putea revizui planurile de vacanţă. În acelaşi timp, piaţa turistică la nord de Dunăre se bazează în special pe turiştii autohtoni. De ani de zile, românii preferă însă litoralul bulgăresc celui românesc, iar patronii de turism din România speră că în acest an situaţia se va schimba din cauza regimului mai relaxat de fumat în staţiunile româneşti.

Hotelierii bulgari susţin că guvernul de la Bucureşti nici nu se gândeşte să interzică total fumatul în public, iar dacă totuşi ar face aşa ceva oamenii de afaceri din domeniul turismului vor organiza proteste, mai scrie 24 Ceasa.

Parlamentul bulgar a decis recent ca, începând cu 1 iunie 2012, fumatul în spaţiile publice închise, precum şi pe stadioane şi în staţiile de transport public să fie interzis. Potrivit amendamentelor la Legea Sănătăţii adoptate de deputaţii bulgari, singura excepţie de la această interdicţie vizează clădirile aeroporturilor unde pot fi amenajate locuri pentru fumat.

În jur de 600 de persoane s-au strâns la începutul lunii mai, în capitala bulgară Sofia, pentru a-şi apăra ceea ce ei consideră 'dreptul de a fuma în public'. Acţiunea de protest a fost organizată de asociaţia patronilor de hoteluri şi restaurante din Bulgaria care se tem că îşi va pierde o mare parte din clienţi.

Potrivit unui recent studiu reprezentativ la nivel naţional, efectuat de agenţia Gallup la comanda Ministerului Sănătăţii, numărul fumătorilor din Bulgaria s-a diminuat cu 2-3% în ultimul an. Rezultatele studiului arată că, în anul 2011, au fumat 39% dintre bulgari, ceea ce înseamnă o scădere de 2% faţă de anul 2010. Conform aceluiaşi studiu, 49% la sută dintre cei chestionaţi au declarat că locuiesc cu nefumători, în timp ce în urmă cu un an acest lucru era valabil pentru 46%. Consumul mediu este de 15 ţigări pe zi, dar 37% dintre fumători afirmă că au nevoie de peste 20 de ţigări pe zi. 10% dintre fumători susţin că în următoarele 2-3 luni se vor lăsa de acest viciu. 58% dintre oamenii care fumează afirmă că ar putea fi determinaţi să renunţe la ţigări din cauza scumpirii lor. Pentru 53% dintre participanţii la studiu, numărul fumătorilor scade datorită restricţionării fumatului în locuri publice. 60% dintre bulgari sprijină ideea ca fumatul în public să fie interzis complet din vara anului 2012, numărul susţinătorilor acestei idei este şi mai mare (70%) dacă sunt luate în considerare numai opiniile nefumătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor