Turcia - răceşte relaţiile cu Israelul după ofensiva din Gaza

Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan
Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Subsecretarul ministrului turc de Externe, Feridun Sinirlioglu, i-a transmis omologului său israelian că normalizarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări nu este posibilă din cauza ofensivei militare israeliene în Fâşia Gaza, a anunţat Ankara.

La Washington, Sinirlioglu dezbate cu oficialii americani poziţia Turciei privind problema diferenţelor dintre Israel şi Turcia. Vizita programată pe 21-23 iulie la Washington este cea de-a doua de la începutul lunii iunie şi vine după raidurile israeliene mortale în Gaza.

”Ca parte a vizitei, delegaţia este programată să se întâlnească cu mai mulţi omologi seniori din diferite agenţii, în mod special cu cei din Departamentul de Stat al Statelor Unite şi din Consiliul Naţional de Securitate”, potrivit comunicatului emis de Ministerul turc de Externe.

Procesul de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări ţinteşte încheierea unei blocade lungi de patru ani, începută în mai 2010 cu raidul israelian asupra vaporului Mavi Marmara în timpul căruia au fost ucişi nouă turci. Dar procesul trenează de mai multe luni din cauza ”reticenţei israeliene”, a anunţat un oficial turc pentru Daily News.

Ambasadorul numit într-o altă capitală

Într-un discurs de pe 11 iulie, premierul turc Recep Erdogan a legat normalizarea de ambasadori dintre Turcia şi Israel de ”represiunea palestinienilor”.

Turcia şi Israel plănuiau să numească mutual ambasadori după semnarea acordului de normalizare, dar în luna iunie Ankara a trimis viitorul ambasador în Israel într-o altă capitală.