Kurzii din România au denunţat atrocităţile Statului Islamic

Miting de protest în Bucureşti al kurzilor din România, impotriva organizatiei teroriste DAIS
Miting de protest în Bucureşti al kurzilor din România, impotriva organizatiei teroriste DAIS (Epoch Times România)

Ofensiva Statului Islamic asupra localităţii siriene Kobane, care este populată în mare parte de etnici kurzi, a provocat reacţii în întreaga lume, determinând comunitatea kurdă din Bucureşti să protesteze joi, în Piaţa Victoriei, împotriva militanţilor radicali.

Cei aproximativ 200 de kurzi prezenţi la manifestaţii au denunţat brutalităţile comise de Statul Islamic, în timp ce unii dintre ei au ridicat pancarte pe care era scris Kobane, oraş localizat la graniţa dintre Siria şi Turcia. Kobane, un bastion care blochează avansul Statului Islamic de aproximativ o lună, a devenit un front principal al conflictului purtat cu gruparea radicală islamistă.

Printre protestatarii prezenţi în Bucureşti se aflau şi etnici kurzi care s-au refugiat în România venind din localitatea kurdo-siriană. Din cauza luptelor intense din ultimele săptămâni, s-a estimat că aproximativ 180.000 de civili au fost forţaţi să părăsească teritoriile tulburate de conflict din Siria.

După ce forţele kurde, care sunt mult mai slab pregătite, au pierdut o mare parte din poziţiile ocupate, alianţa militară condusă de Statele Unite împotriva Statului Islamic a intensificat joi bombardamentele împotriva militanţilor din jurul oraşului Kobane, recuperând din teritoriile pierdute.

Gruparea Statul Islamic a cucerit începând din luna iunie teritorii vaste din Irak şi Siria. Militanţii islamişti radicali şi-au atras recent represalii militare şi condamnări internaţionale din cauza atrocităţilor comise împotriva civililor, precum executări în masă, răpirea femeilor pe scară largă sau decapitarea publică a doi cetăţeni americani şi a unuia britanic.