Turcia plănuieşte o ofensivă împotriva Statului Islamic în următoarele zile

După ce a acuzat Statul Islamic de organizarea celor două atacuri din Ankara din luna octombrie, Turcia şi-a anunţat planurile de declanşare a unei ofensive împotriva grupului jihadist.
Ministrul turc de externe Feridun Sinirlioglu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.11.2015

Turcia a declarat că intenţionează să lanseze în zilele următoare o campanie militară împotriva grupului Statul Islamic, care este acuzat de desfăşurarea celui mai sângeros atac din istoria ţării.

“Plănuim să acţionăm militar împotriva lor în zilele următoare”, a declarat miercuri ministrul turc de Externe Feridun Sinirlioglu la o conferinţă de presă în oraşul nordic irakian Arbil, adăugând că militanţii din Statul Islamic sunt “o ameninţare clară şi prezentă”.

“Veţi vedea. Ar trebui să fim cu toţii uniţi împotriva acestui pericol”, a declarat el, conform agenţiei de ştiri Anatolia, fără a da însă detalii.

Procurorii turci au declarat că o celulă care acţionează la ordinele grupului jihadist Statul Islamic din Siria, a desfăşurat cele două atacuri cu bombe de luna trecută în timpul unui miting pentru pace în Ankara. În cadrul acelui atac au murit 102 persoane şi au fost rănite alte 500. Procurorii au declarat că extremiştii au dorit să submineze alegerile de duminică, care au adus din nou la putere Partidul de guvernământ pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Aliaţii Turciei din NATO au criticat de mult timp Ankara pentru că nu adoptă o poziţie mai dură împotriva Statului Islamic, în condiţiile în care extremiştii au ocupat teritorii întinse în nordul Irakului şi în Siria, chiar la graniţa cu Turcia.

Dar după mai multe luni de presiuni din partea Occidentului, Turcia a devenit un membru deplin al coaliţiei conduse de SUA împotriva Statului Islamic şi acum permite avioanelor de luptă americane să folosească baza aeriană Incirlik pentru raiduri aeriene.

În ultimele săptămâni, autorităţile turce au arestat zeci de persoane din toată ţara, suspectate că ar fi membri sau că ar avea legături cu Statul Islamic.

Totuşi, Sinirlioglu nu a specificat dacă Ankara va ataca militanţii islamişti din Turcia sau din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor