Turcia oferă recompensă pentru doi oficiali americani de rang înalt
alte articole
Un aliat bogat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan oferă recompensă pentru doi foşti oficiali americani din sectorul militar şi al informaţiilor. Unii oficiali americani au declarat pentru Washington Free Beacon că această acţiune este parte a efortului guvernului din Ankara de a ameninţa şi intimida americanii suspectaţi de turci că ar lucra pentru a-l submina pe Erdogan.
Recompensa de trei milioane de lire turceşti (aproximativ 800.000 de dolari) a fost plasată pe numele lui Michael Rubin, fost oficial al Pentagonului, şi pe cel al lui Graham Fuller, fost oficial de top al CIA, pentru ceea ce aliaţii lui Erdogan susţin a fi rolul jucat în tentativa de lovitură de stat din Turcia în 2016, care a urmărit să răstoarne regimul lui Erdogan.
Rubin şi Fuller au fost critici vocali ai lui Erdogan, deseori accentuând în public corupţia răspândită în guvernul său. Rubin, în special, s-a aflat într-un conflict constant cu Erdogan, care la un moment dat a intentat un proces împotriva fostului oficial al Pentagonului cu scopul de a-l reduce la tăcere.
Procurorii turci au emis mandate de arestare pentru Rubin şi Fuller.
Foşti şi actuali oficiali americani care au discutat despre această situaţie, au numit “absurde” acuzaţiile că Rubin şi Fuller au jucat vreun rol în puciul eşuat din Turcia şi au adăugat că recompensa face parte dintr-un efort mai amplu al lui Erdogan de a reduce la tăcere opoziţia globală împotriva guvernului său.
De asemenea, unii oficiali americani au criticat Departamentul de Stat al SUA pentru că face prea puţin pentru a combate ameninţările Turciei împotriva unor foşti oficiali americani.
Guvernul lui Erdogan a ameninţat şi intimidat mai mulţi cetăţeni americani proeminenţi în ultimii câţiva ani şi în prezent ţine ostatici cetăţeni americani despre care guvernul turc a declarat că au jucat un rol în lovitura de stat eşuată din Turcia de anul trecut.
Când a fost întrebat despre recompensă, un purtător de cuvânt al Departamentul de Stat american a declarat că diverşi oficiali au văzut rapoartele.
“Noţiunea că actuali sau foşti angajaţi ai guvernului Statelor Unite au fost implicaţi în puciul eşuat este absurdă”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Când i s-a cerut să comenteze pe tema posibilelor temeri privind securitatea lui Rubin şa lui Fuller, Departamentul de Stat nu a oferit alte informaţii.
Tăcerea publică l-a înfuriat pe Rubin, care a declarat pentru Washington Free Beacon că guvernul american permite ca ameninţările Turciei să nu fie cercetate şi contracarate.
“Tăcerea Departamentului de Stat în urma deciziei Turciei de a plasa recompensă pe numele a doi americani – ambii fiind foşti oficiali guvernamentali – trimite un semnal groaznic ce încurajează Turcia”, a afirmat Rubin. “Trebuie ca doar un nebun să vadă în această tăcere o undă verde şi lucrurile se pot înrăutăţi rapid”.
“Până la urmă, acesta este un regim care nu a văzut nimic greşit în atacarea manifestanţilor în centrul Washingtonului”, a mai declarat Rubin, făcând referire la un incident în luna iunie, când personalul de securitate turc a atacat şi lovit manifestanţi anti-Erdogan care protestau în centrul capitalei americane.
Eric Edelman, fost ambasador american în Turcia, consideră că recompensa oferită pentru Rubin şi Fuller reprezintă o “continuare a efortului lui Erdogan de a exporta fărădelegile tipice unui regim autoritar şi lipsa respectului pentru procesul echitabil”.
Eforturile lui Erdogan de a-i suprima, intimida şi întemniţa pe criticii săi nu au fost monitorizate de SUA, conform lui Edelman, care a adăugat că acuzaţiile Ankarei că americanii au jucat un rol în puciul eşuat urmăresc să distragă atenţia de la comportamentul neleguit al Turciei.
Pe lângă corupţia răspândită, guvernul lui Erdogan a fost implicat într-un plan de încălcare a sancţiunilor aplicate Iranului, care şi-a consolidat tot mai mult relaţiile cu Turcia.