Turcia: Poliţia a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor în a cincea noapte de proteste
Vicepremierul Turciei şi-a cerut scuze pentru violenţa poliţiei împotriva demonstranţilor, dar a eşuat să potolească protestele anti-guvernamentale în curs pe măsură ce ciocnirile cu poliţia au continuat şi în a cincea noapte.
Poliţia a folosit din nou gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a controla protestele din noaptea de marţi, potrivit Reuters.
O serie de proteste anti-guvernamentale la nivel naţional au izbucnit când poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a sparge un protest ce dura de patru zile, împotriva distrugerii copacilor din Piaţa Taksim din Istanbul vineri.
Prim-ministrul a abordat luni protestele într-un mod dur, etichetându-i pe demonstranţi ca fiind "prădători" ce au legătură cu "terorismul", la plecarea din ţară pentru o vizită de stat.
Vicepremierul a intervenit marţi, cerându-şi scuze pentru violenţele poliţiei, în evident contrast cu atitudinea prim-ministrului.
"Violenţa excesivă care a fost folosită în primă instanţă împotriva celor care au respect faţă de mediul înconjurător este greşită şi nedreaptă", a declarat vicepremierul Bulent Arinc în timpul unei conferinţe de presă de ieri după-amiază. "Cetăţenii noştri au arătat o reacţie legitimă, logică şi dreaptă faţă de Parcul Gezi... Îmi cer scuze în faţa acestor cetăţeni", a raportat BBC.
"Dar nu cred că le datorăm scuze celor care au cauzat daune în stradă şi au încercat să împiedice libertatea oamenilor".
Vicepremierul a confirmat de asemenea, că o a doua persoană a decedat în timpul protestelor, şi că 244 de ofiţeri de poliţie şi 64 de protestatari au fost răniţi în întreaga ţară.
Însă Asociaţia Medicală Turcă a declarat că în timpul week-end-ului cel puţin 3.195 de persoane au fost rănite în proteste, 26 fiind în stare gravă sau critică, potrivit ziarului Independent.