Turcia: Poliţia a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor în a cincea noapte de proteste

Protestatarii se ţin de mână în timpul confruntărilor cu poliţia din Istanbul în noaptea de marţi
Protestatarii se ţin de mână în timpul confruntărilor cu poliţia din Istanbul în noaptea de marţi (Uriel Sinai / Getty Images)

Vicepremierul Turciei şi-a cerut scuze pentru violenţa poliţiei împotriva demonstranţilor, dar a eşuat să potolească protestele anti-guvernamentale în curs pe măsură ce ciocnirile cu poliţia au continuat şi în a cincea noapte.

Poliţia a folosit din nou gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a controla protestele din noaptea de marţi, potrivit Reuters.

O serie de proteste anti-guvernamentale la nivel naţional au izbucnit când poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a sparge un protest ce dura de patru zile, împotriva distrugerii copacilor din Piaţa Taksim din Istanbul vineri.

Prim-ministrul a abordat luni protestele într-un mod dur, etichetându-i pe demonstranţi ca fiind "prădători" ce au legătură cu "terorismul", la plecarea din ţară pentru o vizită de stat.

Vicepremierul a intervenit marţi, cerându-şi scuze pentru violenţele poliţiei, în evident contrast cu atitudinea prim-ministrului.

"Violenţa excesivă care a fost folosită în primă instanţă împotriva celor care au respect faţă de mediul înconjurător este greşită şi nedreaptă", a declarat vicepremierul Bulent Arinc în timpul unei conferinţe de presă de ieri după-amiază. "Cetăţenii noştri au arătat o reacţie legitimă, logică şi dreaptă faţă de Parcul Gezi... Îmi cer scuze în faţa acestor cetăţeni", a raportat BBC.

"Dar nu cred că le datorăm scuze celor care au cauzat daune în stradă şi au încercat să împiedice libertatea oamenilor".

Vicepremierul a confirmat de asemenea, că o a doua persoană a decedat în timpul protestelor, şi că 244 de ofiţeri de poliţie şi 64 de protestatari au fost răniţi în întreaga ţară.

Însă Asociaţia Medicală Turcă a declarat că în timpul week-end-ului cel puţin 3.195 de persoane au fost rănite în proteste, 26 fiind în stare gravă sau critică, potrivit ziarului Independent.