Armata turcă atacă poziţii YPG si ISIL în Siria

În contextul deteriorării semnificative a relaţiilor dintre Turcia şi SUA, forţele aeriene turceşti au bombardat ieri în Siria poziţii ale teroriştilor ISIL, dar şi ale unui grup de luptători kurzi susţinuţi de SUA.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016.
Un bărbat sirian trece pe lângă clădiri distrus în cartierul Bab al-Hadid din oraşul Alep, 2 mai 2016. (Captură Foto)

Armata turcă a bombardat luni poziţii ale grupului jihadist Statul Islamic (ISIL) în apropierea oraşului de graniţă Jarablus, precum şi poziţii ale grupului kurd YPG la nord de oraşul Manbij.

Ţintele YPG au fost lovite de 20 de ori, în timp ce atacul împotriva ISIL a durat mai mult, a declarat un oficial turc pentru Reuters.

Atacurile din interiorul Siriei au avut loc după ce Ankara a promis că va alunga ISIL de la graniţa sa cu Siria.

Ankara a criticat, de asemenea, avansarea luptătorilor kurzi-sirieni YPG, care sunt susţinuţi de SUA şi pe care Turcia îi consideră o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se luptă pentru autonomia kurzilor în sud-estul Turciei din anii 1980.

YPG, sau Unităţile pentru Protejarea Poporului, controlează în prezent teritorii de-a lungul frontierei nord-estice siriene cu Turcia – de la oraşul Hasaka până la oraşul Afrin – în timp ce aripa politică Partidul Kurd pentru Uniune Democratică (YPD), cere autonomia pentru o regiune care acum se numeşte Rojava.

Grupul kurd alcătuieşte o forţă semnificativă în cadrul Forţelor Democratice ale Siriei (SDF), o alianţă susţinută de SUA, formată din forţe kurde şi arabe care luptă împotriva ISIL în Siria. SUA şi UE consideră YPG drept unii dintre cei mai eficienţi aliaţi ai lor în lupta împotriva Statului Islamic.

La începutul acestei luni, forţele YPG, susţinute de raiduri aeriene din partea unei coaliţii anti-ISIL condusă de SUA, au alungat luptători jihadişti din Manbij.

Dar Turcia priveşte prezenţa kurdă din nordul Siriei ca o “linie roşie” inacceptabilă şi doreşte ca Armata Siriană Liberă, un alt grup al opoziţiei, să preia controlul acelor zone de frontieră cândva controlate de ISIL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe