Turcia îi mulţumeşte lui Putin pentru suportul necondiţionat în cazul puciului eşuat

Relaţiile dintre Turcia şi Rusia se îmbunătăţesc pe zi ce trece, deşi în urmă cu câteva luni tensiunile dintre ele au atins cote alarmante. Acum, guvernul din Ankara a ţinut să îi mulţumească lui Putin pentru ajutorul acordat în timpul loviturii militare eşuate.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele rus Vladimir Putin (st) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Turcia şi-a exprimat mulţumirile faţă de sprijinul necondiţionat acordat de preşedintele rus Vladimir Putin guvernului turc cu ocazia loviturii militare din 15 iulie şi a promis că va accelera procesul de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale cu Moscova după ce acestea au fost în impas timp de 8 luni.

“Mulţumim autorităţilor ruse, în special preşedintelui Putin. Am primit suport necondiţionat din partea Rusiei, spre deosebire de alte ţări”, a declarat luni ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, la postul de televiziune Haberturk TV. “Aşteptăm acelaşi lucru din partea prietenilor noştri”, a adăugat el.

Conform agenţiei de ştiri a Iranului Fars şi a unor organizaţii mass media arabe, care citează surse diplomatice din Ankara, agenţiile ruse de informaţii au interceptat comunicaţiile criptate ale puciştilor şi l-ar fi informat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu câteva ore înaintea puciului, exact înainte ca operaţiunea să înceapă să se desfăşoare, conform dezvăluirilor care oficializează, practic, noua axă Turcia - Rusia.

Informaţiile despre puci ar fi fost colectate de serviciile militare ale Rusiei din regiune. Analiştii sunt de părere că rolul cheie în colectarea informaţiilor l-ar fi avut grupurile militare de la baza aeriană de la Hmeimim din nordul Siriei, care găzduieşte sisteme moderne de interceptare, capabile să captureze şi să decripteze mesaje radio, dezvăluind astfel planurile generalilor turci de instaurare a unui regim militar şi de capturare şi/sau omorâre a preşedintelui Erdogan.

Informaţiile primite de Erdogan de la agenţiile ruse au dat regimului de la Ankara suficient timp pentru a pregăti un răspuns adecvat evacuând hotelul unde era cazat preşedintele turc, înainte ca mai multe elicoptere militare să sosească şi să bombardeze hotelul.

La sfârşitul lunii iunie, Turcia şi Rusia au pus capăt unei perioade de 8 luni de tensiuni după ce Erdogan i-a trimis lui Putin o scrisoare în care şi-a exprimat regretul faţă de doborârea unui bombardier rusesc de către aviaţia turcă de-a lungul graniţei siriene în 24 noiembrie 2015.

Erdogan şi Putin urmează să se întâlnească la Moscova la mijlocul lunii august pentru a revitaliza relaţiile, a precizat Cavusoglu, amintind faptul că cei doi miniştri ai Turciei însărcinaţi cu afacerile economice vor purta discuţii pregătitoare cu omologii lor din Rusia marţi, 26 iulie. Vicepremierul Nurettin Canikli şi ministrul economiei Nihat Zeybekci au plecat luni seara din Ankara.

Recent, Rusia a suspendat în mod oficial toate sancţiunile economice şi turistice pe care le-a adoptat împotriva Turciei după incidentul din noiembrie 2015.

Miniştrii celor două ţări vor discuta agenda întâlnirii Erdogan-Putin, a precizat Cavusoglu, adăugând că cele două state se vor concentra, de asemenea, pe revitalizarea tehnicilor militare şi de informaţii pentru a se putea amplifica cooperarea în Siria.

În plus, Cavusoglu a avertizat guvernul din Kârgâzstan că ţara este "baza organizaţiei clericului Fethullah Gulen în Asia Centrală". Gulen, care s-a autoexilat în SUA în urmă cu mulţi ani, este acuzat de Turcia de organizarea puciului eşuat şi a cerut administraţiei Obama să îl extrădeze pentru a putea fi tras la răspundere. Clericul a negat orice implicare în evenimentele care au dus la arestarea a peste 50.000 de poliţişti, soldaţi, judecători, funcţionari publici, jurnalişti şi profesori.

“Ei [guleniştii] s-au infiltrat şi în administraţia kârgâză. Ei pot organiza o lovitură de stat acolo”, a susţinut Cavusoglu.

Cavusoglu a susţinut că şi-a informat omologul kârgâz în legătură cu membrii presupusei organizaţii a lui Gulen în ţara din Asia Centrală şi că i-a oferit o listă întocmită de Turcia cu suporterii clericului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe