Turcia: Haos în Istanbul, protestastarii contestă guvernul (Video)

Este a doua zi de proteste în Istanbul. În zori, oraşul părea să fie într-o stare de calm aparent, după un protest care a durat toată noaptea şi la care au participat mii de oameni.
Mai multe sute de jurnalisti turci la raliul pentru libertatea presei de la Ankara, pe 4 martie 2011. În prezent, există cel puţin 100 de jurnalişti aflaţi în închisoare în Turcia, finnd cel mai adesea învinuiţi de acte de terorism (Adem Altan / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
02.06.2013

Este a doua zi de proteste în Istanbul. În zori, oraşul părea să fie într-o stare de calm aparent, după un protest care a durat toată noaptea şi la care au participat mii de oameni. Dar mai târziu oamenii au început să se întoarcă în stradă, chiar mai numeroşi şi mai motivaţi decât ieri.
Poliţia a blocat accesul către Piaţa Taksim şi străzile din jur, blocând protestatarii care au reuşit să treacă bariera şi pe cei care s-au adunat în districtul Harbiye, nu departe de Taksim şi Gezi Park, spaţiul verde unde a început protestul. Zona a fost redeschisă în jurul orei 15, relatează agenţia ANSA.

Pe întregul teritoriu al Turciei, poliţia turcă a arestat 939 de persoane în timpul celor peste 90 de demonstraţii care au fost împotriva guvernului. Unii dintre cei arestaţi au fost eliberaţi ulterior. Acest lucru a fost anunţat de către ministrul de Interne, Muammer Guler, la televiziunea de stat turcă .

Demonstraţiile din ultimele două zile nu au avut loc doar pentru a salva o grădină istorică a Bosforului. Oamenii s-au adunat pe străzi pentru a apăra democraţia şi libertatea împotriva tendinţelor autoritare ale guvernului islamic moderat condus de Recep Tayyip Erdogan în ultimele luni.

Protestele nu se opresc numai în vechiul Constantinopol, unde oamenii au ieşit în stradă în mod spontan datorită mesajelor trimise pe reţelele sociale, dar ele au avut loc în toată ţara, chiar şi în oraşele în care Partidul AK - Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare al preşedintelui Erdogan, care conduce ţara din 2002 - este forţa majoritară.

Mulţi dintre protestatari sunt tineri sub 30 de ani şi poartăi portrete ale lui Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul Turciei moderne seculare şi jură că nu vor părăsi piaţa până când Erdogan nu va pleca de la conducerea ţării. Alături de ei se află şi cele mai mari nume din lumea intelectuală turcă, o parte care la început au crezut că Erdogan ar putea reprezenta o variantă bună de compromis între componenta conservator-religioasă, secularism, modernitate şi pro-Europa.

Chiar şi regizorul turc Ferzan Ozpetek sprijină protestatarii din Gezi Park, aderând la un apel făcut către mass-media internaţională „pentru că restul lumii trebuie să fie conştient de ceea ce se întâmplă în Turcia şi despre statul poliţienesc creat de partidul AKP al prim-ministrului Erdogan".'' În apel se declară că mass-media turcă este controlată direct de către guvern sau este legată din punct de vedere economic sau politic de guvern, refuzând să vorbească despre aceste incidente''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor