În Turcia, interzisă publicitatea şi vânzarea alcoolului. Protestează laicii şi afaceriştii
alte articole
Noua lege turcă interzice publicitatea pentru alcool, interzice vânzarea şi consumul pe locurile situate la 100 de metri de cele 90 de mii de moschei din ţară şi zeci de mii de şcoli, drumuri şi autostrăzi, în căminele studenţeşti, în spitale, cluburi sportive, instituţii de învăţământ. Derogări limitate au fost furnizate localnicilor care au deja licenţe în zonele turistice. De asemenea, s-a interzis vânzarea în magazinele de pretutindeni în ţară, între orele 22:00 si 6 dimineaţa chiar şi la automate. Amenzile ajung până la 230 mii de euro, informează duminică publicaţia Il Sole 24 ore.
"Vânzarea este interzisă în timpul rugăciunii de noapte, dar nu pentru rugăciunea de dimineaţa", a glumit un deputat kurd.
"Revoluţia islamică este în marş", a declarat îngrijorat un cititor al ziarului „Hurriyet” considerat steagul secularismului în Turcia.
"O versiune alcoolică de McCarthyism", spune Mehves Evin, un cronicar al ziarului turc „Milliyet”, etichetând drept nedemocratică legea adoptată de Parlamentul de la Ankara, vineri dimineaţă.
Vestea a provocat un cutremur în sectorul financiar corporativ: acţiunile turce de bere Efes Anadolu au scăzut cu mai mult de 7,2 la sută, iar cele de la Turk Tuborg au pierdut aproape 2 la sută.
Într-un timp foarte scurt, doar 48 de ore de la votul în comisie, plenul Parlamentului de la Ankara a aprobat vineri noua represiune împotriva alcoolului, propusă de partidul moderat islamic AKP al premierului Recep Tayyip Erdogan. Opoziţia laică CHP, nu a pierdut timpul şi a acuzat şeful guvernului de a avea o "agendă islamică ascunsă pentru ţară". Dar partidul islamist are o majoritate absolută în Parlament. "Nimeni nu poate fi obligat să bea sau să nu bea: aceasta este o impunere religioasă şi ideologică", a comentat după vot, adjunctul Social Democraţilor, Musa Cam.
În ultimele săptămâni, a stârnit deja o furtună de controverse decizia transportatorului naţional Turkish Airlines de a nu mai servi alcool pe multe zboruri interne. Pentru mulţi turci laici, libertatea de a bea alcool sau nu este acum un fel de simbol de respect pentru secularismul statului, fondat în 1923 de către Mustafa Kemal Ataturk, considerat părintele Turciei moderne. Islamul, de fapt, interzice consumul de alcool.
Dar prim-ministrul Erdogan a negat faptul că ar fi acţionat din motive religioase, spunând în schimb că el a dorit să protejeze tinerii de abuzul şi consumul excesiv de băuturi. "Noi încercăm să creem o generaţie puternică, sănătoasă şi pregătită. Nu vreau să văd tinerii noştri mergând în jur, zi şi noapte, beţi", a răspuns la criticile opoziţiei.
Pe scurt, aceasta ar fi, în funcţie de AKP, partidul de guvernământ din Turcia, o normă standard pentru protejarea stării de sănătate a tinerilor. Această lege este un ecou al acelor regulamente care, în unele ţări europene, printre care Finlanda şi Marea Britanie, restricţionează vânzarea de băuturi alcoolice după o anumită oră seara sau în timpul evenimentelor care ar putea declanşa încăierări între fanii sportivi.
Producătorii au, de asemenea, obligaţia să includă pe etichetă avertismente clare cu privire la riscurile pentru sănătate, iar ei nu vor mai putea sponsoriza evenimente muzicale sau culturale. Vor fi interzise spoturile publicitare la consumul de alcool în filme şi seriale TV. Imaginile care arată vin şi băuturi spirtoase vor fi neclare, sticlele nu vor mai putea fi afişate în vitrină. Pentru cei care nu respectă interdicţiile se vor declanşa amenzi de până la 220 mii de euro.
Erdogan, persoană foarte religioasă, dar şi un sportiv convins, fiind un jucător de fotbal, a proclamat luna trecută Ayran-ul (iaurt sărat diluat cu apă) ca fiind "băutura naţională turcă" în loc de raki (lichior de anason), băutura turcă tradiţională. Noua lege l-ar putea ajuta în acest demers.
Turcia a avut în 2010, potrivit datelor OCSE, un consum foarte redus de alcool de 1,5 litri pe persoană pe an, în scădere cu 17% din anul 1980, o cifră care îl plasează pe ultimul loc din cele 35 de ţări membre ale "Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”. Consumul mediu de alcool în Finlanda este de şase ori mai mare decât cel din Turcia, în timp ce media UE este de 10,7 litri pe an.