Turcia: Explozie puternică ucide 28 de persoane la un centru cultural din oraşul Suruc

O explozie care a avut loc luni în faţa unui centru cultural din oraşul turcesc Suruc, situat în apropierea graniţei cu Siria, s-a soldat cu cel puţin 28 de morţi şi peste 100 de răniţi.
Cel puţin 28 de oameni au fost ucişi şi peste 100 de răniţi într-o explozie în oraşul turcesc Suruc, 20 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.07.2015

O explozie care a avut loc luni în faţa unui centru cultural din oraşul turcesc Suruc, situat în apropierea graniţei cu Siria, s-a soldat cu cel puţin 28 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Nimeni nu a revendicat imediat acest atac, care a avut loc la mică de distanţa de oraşul sirian Kobane, scena unor lupte sângeroase între grupurile kurde şi Statul Islamic.

Dovezile preliminare sugerează că explozia a fost cauzată de un atac sinucigaş al Statului Islamic, au declarat doi oficiali seniori turci.

“Cerem tuturor să rămână uniţi şi calmi în faţa acestui atac terorist care vizează unitatea ţării noastre”, a susţinut Ministerul turc de Interne într-o declaraţie.

Rapoartele media au susţinut că 300 de membri ai Federaţiei Tineretului Socialist se aflau în centrul cultural şi se pregăteau să călătorească în Kobane pentru a ajuta la activităţile de reconstrucţie.

Televiziunile turce au difuzat imagini cu mai multe trupuri aşezate sub copacii din faţa centrului din oraşul Suruc, situat în sud-estul Turciei şi la aproximativ 10 km de graniţa siriană.

“Am văzut peste 20 de cadavre”, a declarat un martor pentru Reuters. “A fost o explozie puternică. Am simţit-o cu toţii.”

Atacul din Suruc are loc în condiţiile în care Turcia şi-a intensificat recent prezenţa militară în regiunile sale de la graniţa cu Siria, desfăşurând tancuri, rachete antiaeriene şi crescând numărul de trupe terestre la aproximativ 54.000 de soldaţi.

Conform AFP, recentele mişcări militare turceşti au loc în mijlocul unor speculaţii că Turcia plănuieşte să atace gruparea jihadistă Statul Islamic, care în prezent controlează mari zone din Siria şi Irak, şi să oprească avansarea forţelor kurde care se luptă cu islamiştii în regiune.

Turcia este unul dintre principalii susţinători ai rebeliunii împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, unele rapoarte arătând că Ankara pregăteşte activ şi înarmează militanţii care operează în Siria şi că, de asemenea, facilitează trecerea sigură a viitorilor terorişti străini pe pământ sirian. Siria este devstată de un război civil din 2011.

Începând cu septembrie 2014, Statele Unite alături de unii dintre aliaţii săi regionali au desfăşurat o campanie de lovituri aeriene împotriva poziţiilor Statului Islamic în Siria, fără autorizaţia Damascului şi fără un mandat ONU. Loviturile aeriene din Siria sunt o extindere a unei campanii de atacuri aeriene conduse de SUA împotriva Statului Islamic în Irak, care a început în august 2014.

Multe dintre ţările care s-au alăturat aşa zisei coaliţii anti-terorism, precum Arabia Saudită şi Qatar, sunt susţinătoare puternice ale elementelor Takfiri ce luptă împotriva guvernului sirian.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor