Turcia doreşte calmarea tensiunilor cu Rusia. Erdogan nu îşi cere scuze pentru doborârea avionului rusesc

Ankara a transmis un răspuns mixt, calm şi dur, la cererea Moscovei ca Turcia să îşi ceară scuze pentru doborârea avionului său de luptă. Premierul turc a declarat că Ankara doreşte să “calmeze tensiunile”, în timp ce preşedintele Erdogan susţine că Rusia ar trebuie să îşi ceară scuze.

Premierul turc, Ahmet Davutoğlu.
Premierul turc, Ahmet Davutoğlu. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Premierul turc Ahmet Davutoglu a scris vineri în ziarul britanic Times că Ankara va “colabora cu Rusia şi aliaţii noştri în vederea calmării tensiunilor” declanşate după ce Turcia a doborât marţi un bombardier rusesc Su-24.

“Discuţiile necesare au loc în prezent”, a scris Davutoglu, după ce a condus joi o întâlnire a Înaltului Consiliu Militar al Turciei şi după o agitaţie diplomatică în cadrul alianţei militare vestice NATO, din care Turcia face parte.

O declaraţie publicată de Turcia după acea întâlnire susţine că armatele rusă şi turcă ar trebui să ia toate măsurile posibile pentru a evita noi incidente “nedorite” la graniţa turco-siriană.

Turcia susţine că bombardierul rusesc Su-24 a pătruns în spaţiul său aerian în ciuda mai multor avertismente – o afirmaţie respinsă de Rusia. Unul dintre cei doi piloţi ai avionului rusesc a murit după ce s-a paraşutat, aparent din cauza atacului rebel sirian de la sol. Celălalt pilot a supravieţuit şi a fost recuperat de armata siriană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pentru CNN Internaţional că Turcia nu este partea care trebuie să îşi ceară scuze, conform Deutsche Welle.

“Cei care ne-au încălcat spaţiul aerian sunt cei care trebuie să îşi ceară scuze”, a declarat el, repetând acuzaţia că Rusia a pătruns fără aprobare pe teritoriul turcesc.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că încă aşteaptă scuze din partea turcilor şi asigurări că “vinovaţii pentru această crimă” vor fi pedepsiţi.

În timpul unui discurs susţinut în Ankara, Erdogan a declarat că doborârea avionului rusesc a fost o “reacţie automată” la o încălcare a spaţiului aerian turcesc, care se conformează cu ordinele standard transmise armatei.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia ar putea impune restricţii asupra importurilor alimentare din Turcia în următoarele zile. Totodată, Agenţia rusă pentru turism Rostourism a exclus Turcia ca o destinaţie recomandată.